NejRecept.cz Dezerty Koláče Luxusní čokoládovo-karamelové kostky se smetanovým krémem a křupavými ořechy.
Luxusní čokoládovo-karamelové kostky se smetanovým krémem a křupavými ořechy.
Recept Luxusní čokoládovo-karamelové kostky se smetanovým krémem a křupavými ořechy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Máte chuť na čokoládový dort s pořádnou smetanovou nadílkou? Jste na správném místě. Tento dokonalý zákusek doplňuje ještě karamelová vrstva a křupavé ořechy, díky čemuž jím ohromíte každého člena rodiny či návštěvu.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   3.2.2025

Luxusní čokoládovo-karamelové kostky se smetanovým krémem a křupavými ořechy.

Máte chuť na čokoládový dort s pořádnou smetanovou nadílkou? Jste na správném místě. Tento dokonalý zákusek doplňuje ještě karamelová vrstva a křupavé ořechy, díky čemuž jím ohromíte každého člena rodiny či návštěvu.

50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce
špetka
sůl
90 g
krystalový cukr
50 ml
mléko
75 g
hladká mouka
25 g
kakao
1 lžička
prášek do pečiva

Karamel:

150 g
krystalový cukr
70 g
máslo
110 g
smetana (33–36 %)
1/3 lžičky
sůl

Na potření:

200 ml
horké mléko
1 lžička
vanilkový cukr

Krém:

400 g
cream cheese typu Philadelphia nebo mascarpone
40 g
moučkový cukr
200 g
smetana (33–36 %)
1 lžička
vanilkový extrakt

Čokoládová poleva:

70 g
mléčná čokoláda
70 g
hořká čokoláda
110 g
smetana (33–36 %)

Na ozdobu:

podle potřeby
nasekané ořechy
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kdo by dokázal odolat nadýchanému těstu, jemné šlehačce, čokoládě a karamelu? Já rozhodně ne. Tento zákusek v sobě spojuje všechny moje oblíbené suroviny, takže to nebylo naposledy, co ho připravuji. Vrch jsem ještě ozdobila křupavými ořechy, ale pokud byste nebyli jejich fanoušky, můžete je vynechat nebo nahradit například hoblinami bílé čokolády.

  1. Vejce vyšleháme spolu se solí a cukrem do pěny. Do ní následně přilijeme mléko a šleháme dál.
  2. V samostatné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Suchou směs postupně prosejeme do vyšlehaných vajec a vše opatrně promícháme. Hotové těsto nalijeme do plechu o rozměrech 18 × 18 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a dáme péct na 20 minut při teplotě 180 °C.
  3. Do pánve nasypeme cukr a necháme ho na středním plamenu rozpustit. Poté do něj přidáme máslo a když se rozpustí, přilijeme smetanu a přisypeme sůl.
  4. Z upečeného těsta stáhneme pečicí papír a vrátíme ho do plechu. Propícháme ho vidličkou a polijeme horkým mlékem smíchaným s vanilkovým cukrem. Na takto připravený korpus nalijeme 3/4 karamelu a odložíme stranou.
  5. Pomocí mixéru vyšleháme krémový sýr typu Philadelphia (můžeme ho nahradit mascarpone nebo tvarohem) s moučkovým cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Krém vložíme do cukrářského sáčku a naneseme ho na koláč. Pomocí stěrky krém zarovnáme, polijeme čokoládovou polevou a dáme do lednice na několik hodin ztuhnout.
  6. Čokoládová poleva: Mléčnou a hořkou čokoládu rozpustíme, přidáme horkou smetanu a důkladně promícháme.
  7. Koláč nakrájíme na čtverce a každý ozdobíme nasekanými ořechy a zbylým karamelem.

Místo karamelu můžete na ozdobu použít i čokoládový topping nebo polevu. Před podáváním se ujistěte, že koláč je dostatečně vychlazený, aby se dobře jedl a na talířích držel tvar. Díky luxusnímu vzhledu je tento dezert vhodný i na oslavy nebo setkání. Já jsem ho připravila k narozeninové oslavě.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář