NejRecept.cz Dezerty Koláče Luxusní cuketové řezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusek, který se hodí i během diety.
Luxusní cuketové řezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusek, který se hodí i během diety.
Recept Luxusní cuketové řezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusek, který se hodí i během diety.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Cuketové řezy jsou jako stvořené po vánočních svátcích plných těžkých jídel. Jsou nadýchané, lehké a velmi chutné. Těsto je univerzální, takže jej můžete využít na více způsobů. Doma nám velmi chutná, proto se už teď těším, až ho příště znovu připravím. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Luxusní cuketové řezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusek, který se hodí i během diety.

Cuketové řezy jsou jako stvořené po vánočních svátcích plných těžkých jídel. Jsou nadýchané, lehké a velmi chutné. Těsto je univerzální, takže jej můžete využít na více způsobů. Doma nám velmi chutná, proto se už teď těším, až ho příště znovu připravím. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

350 g
polohrubá mouka
1 bal
prášek do pečiva
170 ml
olej
200 – 250 g
třtinový cukr
3 ks
vejce
špetka
sůl
50 g
kakao
500 g
cuketa
150 g
ořechy (vlašské a lískové nahrubo nasekané)
2 lžičky
skořice
podle potřeby
mléko

Na dokončení:

podle potřeby
meruňková marmeláda
podle potřeby
čokoláda
podle potřeby
33 % smetana
podle potřeby
mascarpone
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Na přípravu cuketových řezů jsem použila klasickou polohrubou mouku, ale pokud byste chtěli, aby byl zákusek ještě zdravější, můžete ji nahradit například celozrnnou. Také si můžete upravit množství cukru, případně jej zaměnit za jinou alternativu, například med nebo javorový sirup.

  1. Cuketu očistíme, nahrubo nastrouháme a přidáme k ní ostatní suroviny.
  2. Vše důkladně promícháme a vlijeme do dortové formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Já jsem koláč pekla z poloviční dávky a použila jsem dortovou formu o průměru 24 cm.
  3. Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 30 minut. Těsto však sledujeme a před vytažením z trouby zkoušíme špejlí.
  4. Korpus necháme vychladnout. Poté jej rozkrojíme na polovinu, potřeme meruňkovou marmeládou nebo čímkoliv podle svých představ. Obě poloviny následně znovu spojíme a dezert necháme odležet.
  5. Před podáváním dezert nakrájíme na trojúhelníky, přelijeme čokoládou rozpuštěnou s trochou smetany a ozdobíme podle vlastní fantazie. Já jsem použila mascarpone, které jsem vyšlehala s cukrem a zbytkem smetany.

Čokoládu i mascarpone krém lze nahradit něčím dietnějším a lehčím. Řezy mohou vypadat skvěle ozdobené například čerstvým ovocem. Případně koláč podávejte bez jakékoliv ozdoby. Díky své skvělé chuti si určitě získá úspěch.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář