NejRecept.cz Dezerty Moučníky Luxusní tvarohové kostky s piškoty a čokoládou.
Luxusní tvarohové kostky s piškoty a čokoládou.
Recept Luxusní tvarohové kostky s piškoty a čokoládou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jaja79

Kombinace máku a tvarohu je pro mě v dezertech velmi chutná. Na rozdíl od mého prvního pokusu připravit makový cheesecake vypadá tento makovo-tvarohový koláč i luxusně. Návštěva si pochvalovala, já jsem si pochutnala také, tak nechť se líbí recept i pro vás. Vyzkoušejte. Autor: Jaja79

Jaja79    ·   23.2.2025

Luxusní tvarohové kostky s piškoty a čokoládou.

Kombinace máku a tvarohu je pro mě v dezertech velmi chutná. Na rozdíl od mého prvního pokusu připravit makový cheesecake vypadá tento makovo-tvarohový koláč i luxusně. Návštěva si pochvalovala, já jsem si pochutnala také, tak nechť se líbí recept i pro vás. Vyzkoušejte. Autor: Jaja79

95 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Maková vrstva:

500 g
mletý mák
500 ml
mléko
100 g
máslo
120 g
moučkový cukr
6 ks
vejce
podle chuti
vanilková esence
100 g
rozinky
100 g
mleté vlašské ořechy
240 g
kulaté piškoty

Tvarohová vrstva:

1 kg
tvaroh
200 g
moučkový cukr
100 g
máslo
podle chuti
vanilková esence
2 bal.
vanilkový pudink
6 ks
vejce

Poleva:

100 g
čokoláda
50 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
95 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Makové koláče zbožňuji. Mají skvělou chuť, a když je zkombinujete s tvarohem a čokoládou, můžete se těšit na neodolatelný zákusek, který si zamiluje každý, komu ho naservírujete. Kromě tohoto tvarohového koláče či klasiky v podobě závinů si můžete připravit i maďarský makový krémeš, který je plněný neodolatelným máslovým krémem.

  1. Připravíme si plech o velikosti 24 x 35 cm a dno vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Mletý mák zalijeme horkým mlékem a důkladně promícháme. Odložíme bokem na půl hodiny, aby vychladl a vsákl veškeré mléko. Přidáme cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, esenci a promícháme. Přidáme namočené rozinky buď v rumu, nebo ve vodě, 100 g mletých vlašských ořechů a znovu důkladně promícháme. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a ručně vmícháme do makové hmoty.
  3. Připravené těsto dáme na plech a pěkně uhladíme. Poklademe kulaté dětské piškoty tak, aby se jedno přes druhé překrývaly. Takto připravené těsto s piškoty odložíme bokem a začneme připravovat tvarohovou hmotu.
  4. 100 g másla pokojové teploty vyšleháme mixérem spolu s moučkovým cukrem. Přidáme jeden žloutek po druhém a po každém přidání důkladně vyšleháme. Následně přidáme po lžících tvaroh a za stálého šlehání vyšleháme hladký krém, do kterého přidáme vanilkovou esenci a vanilkový pudinkový prášek. Úplně nakonec už jen ručně vmícháme vyšlehané bílky.
  5. Tvarohový krém naneseme na položené piškoty a pěkně uhladíme. Dáme péct po dobu 60 minut – sledujeme. Když se vrch připéká, přikryjeme alobalem, případně se řídíme svou troubou a pečeme na nižší stupeň.
  6. Po upečení necháme koláč důkladně vychladnout – nejlépe přes noc. Vrch polijeme čokoládovou polevou – čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo a důkladně promícháme. Pěkně uhladíme a necháme zatuhnout.

Hotový koláč nakrájejte na menší čtverce nebo obdélníky. Pro ještě krásnější vzhled dezertu můžete povrch posypat nastrouhanými vlašskými ořechy nebo kokosem. Vše záleží na vašich preferencích.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář