NejRecept.cz Pečivo Chléb Lžícový recept na skvělý domácí chléb.
Lžícový recept na skvělý domácí chléb.
Lžícový recept na skvělý domácí chléb.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Není nic lepšího než čerstvý domácí chléb s máslem, pomazánkou nebo jen tak, sám o sobě. Jeho příprava je přitom jednoduchá. Já ho měla hotový přibližně za dvě hodiny i s kynutím a pečením. Poté jsem jen počkala, až vychladne, a rovnou ho podávala. Pochutnala si na něm celá rodina.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.2.2025

Lžícový recept na skvělý domácí chléb.

Není nic lepšího než čerstvý domácí chléb s máslem, pomazánkou nebo jen tak, sám o sobě. Jeho příprava je přitom jednoduchá. Já ho měla hotový přibližně za dvě hodiny i s kynutím a pečením. Poté jsem jen počkala, až vychladne, a rovnou ho podávala. Pochutnala si na něm celá rodina.

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
500 ml
voda
2 lžíce
krystalový cukr
7 g
sušené droždí
720 g
hladká mouka
2 lžičky
sůl
2 lžíce
olej
1 ks
bílek
1 lžíce
vody
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Domácí chléb je jednoduše k nezaplacení. Hodí se k snídani i večeři. Dokonce vám skvěle poslouží i jako příloha k hustým polévkám k obědu. Tím, že je velmi jednoduchý, ho dělám pravidelně. Mnohokrát i z dvojnásobné dávky, aby mi vydržel několik dní. Pokud byste neměli chuť zrovna na chléb, můžete si podle tohoto receptu upéct křupavé rohlíky.

  1. Do misky nalijeme vodu, přidáme cukr a sušené droždí. Vše promícháme a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Mezitím prosejeme mouku, přidáme sůl, olej a přilijeme kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto, které vložíme do olejem vymazané mísy. Těsto potřeme olejem, zakryjeme fólií a necháme hodinu kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto přesuneme na olejem vymazanou pracovní desku a rozdělíme na polovinu. Každou ručně zploštíme a následně stočíme, aby nám vznikl menší bochník.
  4. Bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut dokynout.
  5. V míse smícháme vodu a bílek a směsí potřeme bochníky. Poté je navrchu nařízneme a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 200 °C.

Upečený chléb nechte vychladnout. Pak ho nakrájejte a podávejte s máslem nebo domácí pomazánkou. Pokud byste neměli žádný osvědčený recept, v naší kategorii Pomazánky jich najdete velké množství. Určitě si přijdete na své.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář