NejRecept.cz Přílohy Halušky Maďarský guláš a halušky
Maďarský guláš a halušky
Recept Maďarský guláš a halušky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   27.7.2016

Maďarský guláš a halušky

Dělávala ho moje maminka,právě s haluškami a byl skvělý!!!! Jako malá jsem nepotřebovala ani to maso, stačila mi jen šťáva a halušky. Autor: Naďa I. /Rebeka/

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na guláš:

500 g
hovězí kližky
500 g
cibule
3 lžíce
sádla
2 ks
pevná masitá rajčata
1 ks
zelená slovenská paprika
1 lžíce
mleté sladké papriky (maďarská nebo slovenská)
1 lžička
mleté pálivé papriky
1 ks
sušená feferonka
dle chuti
sůl
dle potřeby
vývar nebo voda na podlévání

Na halušky:

300 g
poluhrubé mouky
1 ks
vejce + žloutek
2 lžičky
soli
dle potřeby
voda
1 lžíce
sádla
Postup receptu
Vytisknout
  1. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli a osmažíme ji až dohněda. Pozor, nespálit! Stáhneme z ohně, přidáme sladkou i pálivou papriku a necháme rozpustit. Opět dáváme pozor, abychom ji nespálili, byla by hořká.
  2. Hrnec vrátíme na plamen a přidáme trošku horké vody. Necháme vysmahnout na tuk a tento postup ještě 2x zopakujeme. Nyní přidáme maso pokrájené na větší kostky (4x5 cm). Nesolíme. Za stálého míchání restujeme cca 8 minut, aby maso nasálo chuť a vůni papriky. Teď osolíme a přidáme trochu vývaru nebo vody (horké). Maso musí být ponořeno ze 2/3. Přiklopíme a dusíme doměkka. Čas závisí na stáří masa.
  3. Podle potřeby během dušení doplňujeme horkou vodou nebo vývarem. Rajčata nakrájíme na plátky a papriku na kroužky. Feferonku nasekáme na drobno i se zrníčky. Vše přidáme k masu a ještě 15 až 20 minut povaříme. Nepoužívejte tlakový hrnec. Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v pomalém dušení. Cibule se postará o zahuštění. Guláš podle chuti dosolíme.
  4. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl, vejce a žloutek. Vody dáme tolik, abychom získali řidší těsto. Vše vařečkou smícháme, nevypracováváme příliš dlouho, jinak se nám těsto bude tahat.
  5. Halušky zaváříme (přes haluškovač) do dostatečného množství horké, osolené vody a až nám vyplavou na hladinu, vaříme 5 minut. Přendáme do sítky, propláchneme krátce studenou vodou a necháme okapat. Pak přendáme do mísy, přidáme lžíci sádla a promícháme.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář