Omyté maso nakrájíme na větší kostky. V kastrole se silným dnem zpěníme na rozehřátém másle/sádle cibuli a česnek, přidáme maso a zprudka opečeme za stálého míchání ze všech stran, až se maso na povrchu zatáhne.
Dále ho opékáme na mírnějším ohni bez podlití, dokud se šťáva nevydusí na tuk. Guláš tak získá pěknou barvu a výraznou chuť. Osolíme, odstavíme z ohně a vmícháme mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme, přidáme rajčatový protlak a podlijeme trochou teplé vody, maximálně do poloviny výšky masa, aby se dusilo, a ne vařilo.
Kastrol vrátíme na oheň a pod poklicí dusíme doměkka. Podléváme pouze tehdy, když se všechna šťáva vydusí a hrozí připálení, lepší je dusit maso ve vlastní šťávě.
Když je maso téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory, papriky a rajčata a dodusíme pod poklicí doměkka, trvá to asi dalších 20 minut.
Nakonec guláš podle gusta dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem nebo chlebem.
Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé kuchařky - Naďa Indruchová