NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Maková roláda s tvarohem a povidly
Maková roláda s tvarohem a povidly
Recept Maková roláda s tvarohem a povidly
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mila

Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet. Autor: Mila

NejLucka NejLucka    ·   11.7.2016

Maková roláda s tvarohem a povidly

Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet. Autor: Mila

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g
krupicového cukru
60 g
hladké mouky
40 g
mletého máku
1 lžíce
vanilkového cukru

Tvarohový krém:

250 g
tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g
mascarpone
1-2 lžíce
hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g
moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička
vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády
Postup receptu
Vytisknout
  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem. 
  2. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák. 
  3. Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. 
  4. Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky.  Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit. 
  5. Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc).  Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.

Můj blog: Víkendové pečení

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář