Makové okaté řezy /fotorecept/

Toto je klasické linzerové těsto. U nás doma se mu říká linzerové, někde toto těsto můžete znát i jako linecké. Je křehké a zákusky jsou velmi chutné a trvanlivé. Autor: Izabelka

Přidal:, 23.10.2017
Kategorie: Moučníky
Makové okaté řezy /fotorecept/

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka speciál
200 gmáslo
180 gmoučkový cukr
6 ksžloutky
1/2 dlmléko
1/2 bal.prášek do pečiva
Nádivka:
6 ksbílky
200 gmoučkový cukr
1 bal.vanilka
200 gmletý mák
1 kscitr. šťáva i kůra
4 PLmeruňkový džem domácí
Poleva:
200 ghořká čokoláda
1 PLmáslo
1 PLsmetana

Postup přípravy

  1. Připravila jsem si nejprve těsto: Mouku jsem prosála, přidala jsem máslo, moučkový cukr, žloutky a prášek do pečiva. V malých dávkách jsem během hnětení přidávala mléko.
  2. Těsto jsem dobře vypracovala a rozvážila na tři stejné části. Těsto jsem nechala půl hodinu odpočívat, zatím jsem si připravila nádivku.
  3. První těsto jsem rozválené a uložila na spodek plechu vyloženého pečícím papírem. Z druhé části jsem udělala 12 tyčinek. Na těsto uložené na plech jsem natřela meruňkový džem. Udělala jsem tyčinky a uložila jsem je na džem.
  4. Utřela jsem bílky na tuhý sníh a v malých dávkách jsem do něj zamíchala cukr. Přidala jsem i vanilku. Nastrouhala jsem citronovou kůru a přidala šťávu. Opatrně v malých dávkách jsem vmíchala mletý mák. Nádivku jsem vylila na tyčinky a urovnala.
  5. Třetí těsto jsem vyválela a zakryla jsem makovou nádivku. Těsto jsem před pečením propíchala vidličkou.
  6. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a peklo se 30 min. Upečený koláč jsem nechala vychladit na mřížce. Není nutné, ale já jsem polila koláč čokoládovou polevou.
  7. Pokrájela jsem ho horkým nožem a ještě pocákala bílou čokoládou. Přejím vám dobrou chuť.