NejRecept.cz Dezerty Koláče Makové šílenství bez mouky, s vanilkovým krémem a džemem. Kdo ochutnal, hned chtěl můj recept.
Makové šílenství bez mouky, s vanilkovým krémem a džemem. Kdo ochutnal, hned chtěl můj recept.
Makové šílenství bez mouky, s vanilkovým krémem a džemem. Kdo ochutnal, hned chtěl můj recept.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Můj manžel ohodnotil tento dezert jako nejlepší za posledních pár měsíců, co jsem upekla. Tentokrát jsem si recept přizpůsobila, upravila, obměnila – a vzniklo z toho toto. Dokonce bych řekla, že je hodný i na nějakou oslavu, svatbu nebo jinou důležitou událost. Bez mouky a s lahodným krémem. Střídavě mezi krém a makové těsto jsem použila rybízový džem, který dodal svěžest. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   16.3.2025

Makové šílenství bez mouky, s vanilkovým krémem a džemem. Kdo ochutnal, hned chtěl můj recept.

Můj manžel ohodnotil tento dezert jako nejlepší za posledních pár měsíců, co jsem upekla. Tentokrát jsem si recept přizpůsobila, upravila, obměnila – a vzniklo z toho toto. Dokonce bych řekla, že je hodný i na nějakou oslavu, svatbu nebo jinou důležitou událost. Bez mouky a s lahodným krémem. Střídavě mezi krém a makové těsto jsem použila rybízový džem, který dodal svěžest. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto 2x:

5 ks
bílků
200 g
krystalový cukr
5 ks
žloutků
150 g
celý mák
1 bal.
prášek do pečiva

Krém:

400 ml
mléko
1 bal.
vanilkový pudink
4 lžíce
krystalový cukr
200 g
máslo
250 g
mascarpone

Dále:

podle chuti
rybízový džem
navrch
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Výborný zákusek pro každého milovníka máku. Tím, že je těsto zcela bez mouky, je jako stvořené i pro ty, kteří ji nemohou nebo se jí vyhýbají. Příprava je jednoduchá a výsledek více než dokonalý. Určitě vyzkoušejte!

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidáváme žloutky. Nakonec už jen ručně vmícháme celý mák, do kterého jsme zamíchali prášek do pečiva.
  2. Připravené těsto naneseme na plech s pečicím papírem (já jsem použila ráfek) a pečeme při teplotě 180 °C po dobu 10 minut. Těsto se při pečení nafoukne, ale po vytažení z trouby splaskne. Kraje ořízneme, ráfek vyjmeme a otočíme dnem vzhůru, abychom mohli stáhnout papír. Necháme vychladnout a následně překrojíme napůl, abychom nakonec mohli vytvořit 4 vrstvy.
  3. Stejným způsobem připravíme ještě jedno těsto.
  4. V mléce rozmícháme cukr, vanilkový pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink, který necháme mírně vychladnout. Do ještě teplého zamícháme na kostičky nakrájené máslo a mascarpone. Necháme vychladnout.
  5. Když krém vychladl, můžeme vrstvit. Těsto potřeme rybízovým džemem, naneseme krém, položíme těsto, znovu dáme džem, krém, těsto, džem, krém, těsto. Nejlepší je navrch položit pečicí papír a zatížit, ale není to nutné. Povrch potřeme džemem a přelijeme čokoládovou polevou.

Čokoládovou polevu si můžete připravit podle svého osvědčeného receptu, nebo využijte tento, díky kterému se při krájení nebude lámat.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář