Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu
Moje dnešní premiéra. S tím těstem se prostě úžasně pracuje. Myslím, že se mi povedly a určitě jsem je nedělala naposled. To mi tedy ale trvalo, než jsem nabrala odvahu a pustila se do přípravy a pečení. Sladké, chutné, jemné jako pavučinka a ještě i druhý den jsou jako čerstvé. Autor: Naďa I. (Rebeka)
SUROVINY
500 ghladké mouky
225 mlvlažného mléka
100 gcukru krupice
50 grozpuštěného másla (klidně sádlo, nic se nepokazí)
30 gčerstvého droždí
6 gsoli
1 kscelé vejce
1 ksvejce na potření
- Do nádoby pekárny si rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.. Necháme vzejít krásnou kváskovou čepici.
- Do rozpuštěného, ale vychladlého másla rozklepneme vejce, rozmícháme, přidáme ke kvásku. Nakonec vsypeme osolenou mouku. Na program "těsto" necháme vypracovat a vykynout vláčné, hladké těsto.
Vykynuté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě poloviny a teď máme dvě možnosti.
1. každou polovinu rozválíme do kruhu o výšce cca 5mm a rozkrájíme na 8 rovnoramenných trojúhelníků.
2. každou polovinu rozválíme na obdélník cca 25x55 cm a ten rozměříme a rozkrájíme také na rovnoramenné trojúhelníky. - Ať tak nebo tak, každý trojúhelník na středu přepony krátce nakrojíme a za potahování protilehlé špičky srolujeme ro rohlíku.
- Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 40 minut přikryté folií kynout.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 185°C. Dokynuté makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Pečeme do kaštanova.
Můj blog: Vaření s Tomem
Tenhle recept mne velice překvapil a potěšil,u nás se po nich vždy jen zapráší.Jsou prostě úžasné.
díky :)