Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu

Moje dnešní premiéra. S tím těstem se prostě úžasně pracuje. Myslím, že se mi povedly a určitě jsem je nedělala naposled. To mi tedy ale trvalo, než jsem nabrala odvahu a pustila se do přípravy a pečení. Sladké, chutné, jemné jako pavučinka a ještě i druhý den jsou jako čerstvé. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 26.9.2017
Kategorie: Rohlíky, Pečivo, Část dne, Snídaně
Recept Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu

Suroviny

500 ghladké mouky
225 mlvlažného mléka
100 gcukru krupice
50 grozpuštěného másla (klidně sádlo, nic se nepokazí)
30 gčerstvého droždí
6 gsoli
1 kscelé vejce
1 ksvejce na potření

Postup přípravy

  1. Do nádoby pekárny si rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.. Necháme vzejít krásnou kváskovou čepici.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do rozpuštěného, ale vychladlého másla rozklepneme vejce, rozmícháme, přidáme ke kvásku. Nakonec vsypeme osolenou mouku. Na program "těsto" necháme vypracovat a vykynout vláčné, hladké těsto.
    Vykynuté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě poloviny a teď máme dvě možnosti.
    1. každou polovinu rozválíme do kruhu o výšce cca 5mm a rozkrájíme na 8 rovnoramenných trojúhelníků.
    2. každou polovinu rozválíme na obdélník cca 25x55 cm a ten rozměříme a rozkrájíme také na rovnoramenné trojúhelníky. 
  3. Ať tak nebo tak, každý trojúhelník na středu přepony krátce nakrojíme a za potahování protilehlé špičky srolujeme ro rohlíku.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 40 minut přikryté folií kynout.
  5. Mezitím rozehřejeme troubu na 185°C. Dokynuté makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Pečeme do kaštanova.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce

Můj blog: Vaření s Tomem