NejRecept.cz Pečivo Rohlíky Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu
Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu
Recept Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu
rebeka    ·   26.9.2017

Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu

Moje dnešní premiéra. S tím těstem se prostě úžasně pracuje. Myslím, že se mi povedly a určitě jsem je nedělala naposled. To mi tedy ale trvalo, než jsem nabrala odvahu a pustila se do přípravy a pečení. Sladké, chutné, jemné jako pavučinka a ještě i druhý den jsou jako čerstvé. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Sdílet na Facebooku
Suroviny
500 g
hladké mouky
225 ml
vlažného mléka
100 g
cukru krupice
50 g
rozpuštěného másla (klidně sádlo, nic se nepokazí)
30 g
čerstvého droždí
6 g
soli
1 ks
celé vejce
1 ks
vejce na potření
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do nádoby pekárny si rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.. Necháme vzejít krásnou kváskovou čepici.
  2. Do rozpuštěného, ale vychladlého másla rozklepneme vejce, rozmícháme, přidáme ke kvásku. Nakonec vsypeme osolenou mouku. Na program "těsto" necháme vypracovat a vykynout vláčné, hladké těsto.
    Vykynuté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě poloviny a teď máme dvě možnosti.
    1. každou polovinu rozválíme do kruhu o výšce cca 5mm a rozkrájíme na 8 rovnoramenných trojúhelníků.
    2. každou polovinu rozválíme na obdélník cca 25x55 cm a ten rozměříme a rozkrájíme také na rovnoramenné trojúhelníky. 
  3. Ať tak nebo tak, každý trojúhelník na středu přepony krátce nakrojíme a za potahování protilehlé špičky srolujeme ro rohlíku.
  4. Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 40 minut přikryté folií kynout.
  5. Mezitím rozehřejeme troubu na 185°C. Dokynuté makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Pečeme do kaštanova.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Saruman    ·   21.3.2021   ·   Odpovědět   ·  

Super recept doporučuju udělat, chutnaj skvěle a můžete jsi je posypat čím chcete a jinak jse mi pěkně povedli.

Lenka Lenka    ·   15.4.2020   ·   Odpovědět   ·  

Tenhle recept mne velice překvapil a potěšil,u nás se po nich vždy jen zapráší.Jsou prostě úžasné.

NejLucka NejLucka    ·   1.5.2020   ·   Odpovědět   ·  

díky :)

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář