Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu

Moje dnešní premiéra. S tím těstem se prostě úžasně pracuje. Myslím, že se mi povedly a určitě jsem je nedělala naposled. To mi tedy ale trvalo, než jsem nabrala odvahu a pustila se do přípravy a pečení. Sladké, chutné, jemné jako pavučinka a ještě i druhý den jsou jako čerstvé. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 26.9.2017
Kategorie: Pečivo
Makovky - skvělé pečivo ke snídani nebo svačinu

Suroviny

500 ghladké mouky
225 mlvlažného mléka
100 gcukru krupice
50 grozpuštěného másla (klidně sádlo, nic se nepokazí)
30 gčerstvého droždí
6 gsoli
1 kscelé vejce
1 ksvejce na potření

Postup přípravy

  1. Do nádoby pekárny si rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.. Necháme vzejít krásnou kváskovou čepici.
  2. Do rozpuštěného, ale vychladlého másla rozklepneme vejce, rozmícháme, přidáme ke kvásku. Nakonec vsypeme osolenou mouku. Na program "těsto" necháme vypracovat a vykynout vláčné, hladké těsto.
    Vykynuté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě poloviny a teď máme dvě možnosti.
    1. každou polovinu rozválíme do kruhu o výšce cca 5mm a rozkrájíme na 8 rovnoramenných trojúhelníků.
    2. každou polovinu rozválíme na obdélník cca 25x55 cm a ten rozměříme a rozkrájíme také na rovnoramenné trojúhelníky. 
  3. Ať tak nebo tak, každý trojúhelník na středu přepony krátce nakrojíme a za potahování protilehlé špičky srolujeme ro rohlíku.
  4. Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 40 minut přikryté folií kynout.
  5. Mezitím rozehřejeme troubu na 185°C. Dokynuté makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Pečeme do kaštanova.

Můj blog: Vaření s Tomem