Makovo oříškové žerbó řezy
Tajemstvím koláčků našich babiček byla hlavně láska, se kterou koláče připravovali. Tradiční recept na oříškově makové řezy. Autor: Petra H.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Těsto:
500 ghladká mouka
200 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1/2 kscitron - kůra
1/2 lžičkysůl
1 ksvejce
100 mlmléka
20 gčerstvé droždí
Náplň:
200 gmleté vlašské ořechy
100 gmletý mák
150 gkr. cukr
meruňkový džem
borůvkový džem
- Připravíme si plech o velikosti 25 x 35 cm. Dno vymažeme tenkou vrstvou másla.
- Ze všech surovin na přípravu těsta zpracujeme kuličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.
- Po půl hodině těsto vyjmeme, rozdělíme ho na 4 stejné části a na pracovní desce ho rozválíme na velikost plechu.
- Plát těsta uložíme na dno formy, potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme oříšky, polovinou cukru, položíme druhý plát těsta, který potřeme borůvkovou marmeládou a posypeme mletým mákem. Zakryjeme třetím těstem, potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme zbylé oříšky a cukr. Zakryjeme posledním těstem.
KOMENTÁŘE K RECEPTU