Makovo tvarohové řezy s křupavými mandličky

Při pečení těchto řezů jsem myslela na svou sestru. Ona je totižto milovnice máku. Doufám, že ji tento recept potěší. Mé rodině velmi chutnal. Mák a tvaroh přece k sobě neskutečně jde. Chuť tohoto koláče vyzdvihuje kyselý džem, já jsem použila džem z černého rybízu. No a tou pomyslnou třešničkou jsou pražené plátky mandlí. Jejich nevýhodou je, že když postojí v chladničce, tak na druhý den jsou trochu navlhlé a tak ztratí svoji křupavost. Mně osobně to nevadí, ale na tomto zákusku bych si klidně věděla představit i čokoládovou polevu. Autor: Adkas

Přidal:, 8.8.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Makovo tvarohové řezy s křupavými mandličky

Suroviny

Těsto (2x):
3 ks vejce
110 g kr. cukr
60 g mletý mák
60 g polohrubá mouka
1 lžičku prášku do pečiva
1 ČL olej
1 PL horká voda
špetka sůl
krém:
1 kg jemný tvaroh
150 g moučkový cukr
200 g máslo
20 g ýelatína
80 ml voda
1/2 lžičky mandlová esence
dále:
mandlové lupínky
kyselý džem

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhé pěny, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nedostaneme tuhý lesklý sníh. V menší misce vyšleháme vidličkou žloutky s olejem a vodou. Za stálého šlehání je přidáme do bílkové pěny. Pak už jen ručně zašleháme prosátou mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Doba pečení je orientační, každá trouba peče jinak. Je to tenké těsto, netřeba ho zbytečně sušit. Takto upečeme ještě jedno těsto.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Mandle opražíme na suché pánvi a odstavíme bokem.
  3. Želatinu zalijeme vodou. Máslo s cukrem našleháme do pěny. Postupně zašleháme tvaroh a přidáme mandlovou esenci. Želatinu na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, dokud je tekutá, ale nesmí se vařit. Asi dvě lžíce z tvarohové směsi přidáme do rozpuštěné želatiny, dobře vymícháme a zašleháme želatinovou směs do celé tvarohové hmoty. Asi 3-4 PL krému odložíme bokem / na vrch koláče /.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Z těsta stáhneme papír, vrátíme zpět do formy a potřeme povrch džemem. Na džem rovnoměrně naneseme krém. Druhé těsto také potřeme džemem a potřenou částí zakryjeme krém. Velmi jemně zatlačíme, vrch potřeme odloženým krémem a posypeme mandlemi. Odložíme do lednice ztuhnout.

Můj blog: Adkas-tastyfood