Makovo višňové mini koláčky

Makovo višňové mini koláčky, které jsou tradiční hlavně na Vánoce. Přiznám se, my doma je děláváme i mimo Vánoc, máme je rádi, protože jsou plné máku a když natrefíte na višni, ta chuť je božská. Na přípravu vůbec nenáročný recept, takže se hodí i pro začátečnice v pečení.

Recept Makovo višňové mini koláčky

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
120 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1 ksvejce
špetkasoli
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Náplň:
100 gmletý mák
60 gmoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr
500 mlmléka
150 gvišně
podle chutiskořice

Postup přípravy

  1. Ze všech surovin na těsto vypracujeme kuličku, kterou odložíme do lednice na minimálně půl hodinu. Pořádně ji zabalte do potravinářské fólie, aby těsto nevyschlo.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Zatímco těsto odpočívá v chladničce, připravíme nádivku. Mléko ohřejeme v hrnci na mírném ohni. V druhé misce smícháme cukr, vanilku, skořici (pokud nemáte rádi, nemusíte přidávat), přidáme i okapané višně (pokud jsou kompotované nebo mražené) a tuto směs zalijeme teplým mlékem. Vše promícháme a odložíme stranou.
  3. Těsto rozválíme na obdélník, nakrájíme na proužky. Na jednu polovinu navrstvíme náplň a opatrně přeložíme. Prsty jemně zatlačíme kraj, aby se při pečení neotevřel.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Plech vyložíme pečícím papírem, přeložíme celý pásek (spoj můžete položit dolů, abyste měli jistotu, že se při pečení váleček nerozíjde). Nakrájíme na cca 1-2 cm kousky (podle toho jak velké chcete koláčky) a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů dozlatova.
  5. Upečené koláčky jemně posypeme moučkovým cukrem a podáváme.Tip: Jahodový džem bez chemie

Zdroj: Citromhab