NejRecept.cz Dezerty Koláče Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou
Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou
Recept Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mineralka Mineralka    ·   8.9.2021

Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou

Fantastický makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou. Miluji makové koláče, zákusky, záviny a kynuté buchty. Mak je moje oblíbená surovina v sladkých dezertech. A dokonce miluji i pařené buchty posypané mákem. Autor: Mineralka

45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
100 g
moučkový cukr
120 g
máslo
2 ks
žloutek
špetka
sůl
1/2 bal.
prášek do pečiva
2 lžíce
zakysaná smetana

Náplň:

300 g
mletý mák
200 g
moučkový cukr
300 ml
mléko
2 ks
žloutek
1 ks
citronová kůra
2 ks
jablko
2 lžíce
strouhanka

Pena:

4 ks
bílek
200 g
krystalový cukr
1 lžíce
moučkový cukr

Dále potřebujeme:

4 lžíce
džem
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme náplň. Dáme vařit mléko s cukrem. Když mléko vře, odstavíme a přidáme mletý mák. Promícháme a dále vaříme, dokud nedostaneme hustou hmotu. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom přidáme žloutky, strouhaná jablka, citronovou kůru a v neposlední řadě i strouhanku na zahuštění.
  2. Těsto připravíme smícháním všech surovin. Potom ho vyválíme na velikost plechu (cca 25x35cm) a přeneseme pomocí válečku na plech.
  3. Těsto upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů po dobu cca 6 minut.
  4. Předpečené těsto potřeme džemem a navrstvíme připravenou makovou náplň. Pěkně zarovnáme a dáme dopéct.
  5. Pečeme dalších 15 minut. Dokud se koláč peče, připravíme bílkovou pěnu.
  6. Bílky vyšleháme se špetkou soli a postupně při šlehání přidáváme krystalový cukr. Šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Po 15 minutách koláč vyjmeme a navrstvíme připravený ušlehaný sníh, který ještě jemně poprášíme moučkovým cukrem.
  7. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud sníh nezíská krásnou zlatou barvu. Po upečení necháme zcela vychladnout a můžeme krájet.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář