Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou

Recept Makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Fantastický makový koláč se strouhaným jablkem a bílkovou peřinkou. Miluji makové koláče, zákusky, záviny a kynuté buchty. Mak je moje oblíbená surovina v sladkých dezertech. A dokonce miluji i pařené buchty posypané mákem. Autor: Mineralka

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU
Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

Těsto:

250 ghladká mouka
100 gmoučkový cukr
120 gmáslo
2 ksžloutek
špetkasůl
1/2 bal.prášek do pečiva
2 lžícezakysaná smetana

Náplň:

300 gmletý mák
200 gmoučkový cukr
300 mlmléko
2 ksžloutek
1 kscitronová kůra
2 ksjablko
2 lžícestrouhanka

Pena:

4 ksbílek
200 gkrystalový cukr
1 lžícemoučkový cukr

Dále potřebujeme:

4 lžícedžem

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Nejdříve si připravíme náplň. Dáme vařit mléko s cukrem. Když mléko vře, odstavíme a přidáme mletý mák. Promícháme a dále vaříme, dokud nedostaneme hustou hmotu. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom přidáme žloutky, strouhaná jablka, citronovou kůru a v neposlední řadě i strouhanku na zahuštění.
  2. Těsto připravíme smícháním všech surovin. Potom ho vyválíme na velikost plechu (cca 25x35cm) a přeneseme pomocí válečku na plech.
  3. Těsto upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů po dobu cca 6 minut.
  4. Předpečené těsto potřeme džemem a navrstvíme připravenou makovou náplň. Pěkně zarovnáme a dáme dopéct.
  5. Pečeme dalších 15 minut. Dokud se koláč peče, připravíme bílkovou pěnu.
  6. Bílky vyšleháme se špetkou soli a postupně při šlehání přidáváme krystalový cukr. Šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Po 15 minutách koláč vyjmeme a navrstvíme připravený ušlehaný sníh, který ještě jemně poprášíme moučkovým cukrem.
  7. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud sníh nezíská krásnou zlatou barvu. Po upečení necháme zcela vychladnout a můžeme krájet.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit