NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Makový závin, který nejprve nakrájíte a až pak vložíte do trouby. Toto jsou výhody krájení před pečením.
Makový závin, který nejprve nakrájíte a až pak vložíte do trouby. Toto jsou výhody krájení před pečením.
Recept Makový závin, který nejprve nakrájíte a až pak vložíte do trouby. Toto jsou výhody krájení před pečením.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Klasický makový závin z kynutého těsta jsem tentokrát mírně změnila tím, že jsem ho nakrájela ještě před pečením. Po vytažení z trouby jsem s ním proto neměla žádnou další starost. Stačilo ho jen poprášit cukrem a podávat. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Makový závin, který nejprve nakrájíte a až pak vložíte do trouby. Toto jsou výhody krájení před pečením.

Klasický makový závin z kynutého těsta jsem tentokrát mírně změnila tím, že jsem ho nakrájela ještě před pečením. Po vytažení z trouby jsem s ním proto neměla žádnou další starost. Stačilo ho jen poprášit cukrem a podávat. Autor: Jana Podoláková Burkartová

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 ml
vlažné mléko
2/3 kostky
čerstvé droždí
75 g
krystalový cukr
500 g
hladká mouka
2 ks
žloutek
150 g
změklé máslo
1/2 lžičky
sůl
podle potřeby
citrónová kůra

Maková náplň:

200 ml
mléko
špetka
sůl
podle potřeby
mletý mák
podle potřeby
mleté ořechy
2 lžíce
dětská krupice
podle chuti
med
podle chuti
citrónová kůra
1 lžíce
marmeláda
špetka
perníkové koření
1 hrst
sušené rozinky
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Makový závin je starou dobrou klasikou. Skvěle chutná a umí dokonale zasytit. U nás doma ho dělám pravidelně, ale tentokrát jsem si řekla, že ho před pečením nakrájím. A nemohla jsem udělat lépe. Koláč se snadněji servíroval, nepraskal, rychleji a rovnoměrněji se upekl a měl křupavější okraje.

  1. Do části mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citrónovou kůru a máslo. V mléce, které nám zbylo, rozmícháme žloutky a přelijeme do mísy.
  3. Nakonec do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Když vykyne na dvojnásobek, promícháme ho a znovu ho necháme kynout. Z těsta by měly vyjít dva středně velké záviny.
  4. Zatímco těsto kyne, připravíme si makovou náplň. Do hrnce dáme mléko, špetku soli a vaříme. Když začne vřít, stáhneme ho na nejnižší teplotu, přidáme mák a mleté ořechy. Pro zjemnění a zahuštění náplně přidáme dětskou krupici. Když maková směs začne houstnout, ochutíme ji medem, citrónovou kůrou, marmeládou a perníkovým kořením. Na nejnižším stupni zahříváme ještě 10 minut. Poté přidáme sušené rozinky namočené v rumu a odstavíme.
  5. Vykynuté těsto rozválíme a potřeme makovou náplní, ale netočíme ho. Jen 3x přeložíme a nožem nakrájíme na kousky silné přibližně 4 cm. Ty umístíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 40 minut kynout.
  6. Koláčky potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a posypeme drobenkou. Pečeme při teplotě 170 až 180 °C dozlatova (přibližně 30 minut – sledujeme).

Po vytažení z trouby necháme záviny vychladnout. Poté je posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Výborné jsou jako sladký dezert po obědě nebo jako sytá snídaně či svačina.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář