NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Mandlové husarské koláčky s marmeládou. Vhodné jsou na Vánoce i pro běžné mlsání během roku.
Mandlové husarské koláčky s marmeládou. Vhodné jsou na Vánoce i pro běžné mlsání během roku.
Recept Mandlové husarské koláčky s marmeládou. Vhodné jsou na Vánoce i pro běžné mlsání během roku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Kdo by odolal husarským koláčkům s marmeládou? U nás doma rozhodně nikdo. Jakmile jsem je upekla, okamžitě se snědly. Na svátky tedy budu muset udělat další várku. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.12.2024

Mandlové husarské koláčky s marmeládou. Vhodné jsou na Vánoce i pro běžné mlsání během roku.

Kdo by odolal husarským koláčkům s marmeládou? U nás doma rozhodně nikdo. Jakmile jsem je upekla, okamžitě se snědly. Na svátky tedy budu muset udělat další várku. Autor: Marcela Sácká

45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
200 g
máslo
100 g
mleté mandle
2 ks
žloutek
1 ks
vanilkový cukr

Náplň:

120 g
marmeláda
45 g
moučkový cukr

Na dokončení:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Husarské koláčky jsou vhodné nejen na vánoční svátky, ale i běžně během roku. Výborné jsou například v létě, když uděláte novou várku džemů, nebo kdykoli jindy, když dostanete chuť na něco sladkého.

  1. Do mísy nasypeme mouku, mandle, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme.
  2. K suchým ingrediencím přidáme žloutky, máslo a vypracujeme pevné hladké těsto, které zabalíme do fólie a vložíme do lednice – ideálně na celou noc.
  3. Druhý den těsto vyndáme z lednice, necháme ho trochu změknout a následně z něj odebíráme kousky o hmotnosti 15 g. Z nich vytvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Druhým koncem vařečky uděláme do kuliček malé důlky. Takto připravené koláčky vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 7 až 10 minut.
  5. Upečené koláčky necháme vychladnout a následně do důlků naneseme marmeládu, kterou jsme smíchali s moučkovým cukrem. Pro zjednodušení práce můžeme použít cukrářský sáček.

Takto připravené koláčky necháme na vzduchu 1 až 2 dny, během kterých lehce ztvrdnou. Následně je posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Pokud bychom chtěli experimentovat, koláčky místo marmelády naplníme například Nutellou nebo čokoládou smíchanou s mletými ořechy. Z jedné dávky vyjde 42 koláčků.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář