Marinované špízy v medu a pivu

Tak pokud je již tak teplo, třeba využít gril a pozvat celou rodinku na chutné grilované špízy. Dělala jsem marinádu z černého piva, česneku a řeknu vám už jen při přípravě to vonělo neskutečně. Střídavě jsem na špíz vrstvila maso, papriku, špek, cibuli. Samozřejmě přidat můžete cokoliv, co máte doma v lednici. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 6.7.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Marinované špízy v medu a pivu

Suroviny

400 gvepřových palců (konce vepřové panenky)
3 stroužkyčesneku
2 lžícetekutého medu
1 lžičkasladké mleté papriky
120 mlčerného piva (Kozel)
2 lžičkydijonské hořčice
50 mlkvalitní sojové omáčky
1 lžičkačerstvě drceného černého pepře
3 ksšalotky
dle chutihimalájská sůl
1 ksčervená paprika
1 kszelená nebo žlutá paprika
2 kscibule
100 gslaniny nebo uzeného špeku
2 nožičkyklobásy např. Gyros nebo s medvědím česnekem
1 lžícemásla
1 lžíceoleje
2 lžícesádla
voda nebo vývar na podlévání

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na plátky o výšce 1 cm. Česnek prolisujeme, přidáme tekutý med, pivo, papriku, pepř, sojovku, hořčici a vše důkladně prošleháme. Maso dáme do misky, přidáme marinádu, řádně promícháme, nádobu uzavřeme a necháme přes noc marinovat v lednici.
  2. Papriku nakrájíme na větší kostky, maso vyjmeme z marinády a střídavě s paprikami napichujeme na kovové špízové jehly. Pokud použijeme dřevěné špejle, namočíme je předem do vody. Dno pekáčku poklademe plátky slaniny, cibulí nakrájenou na osminky, klobásou nakrájenou na kolečka. Pokud nám zbyde paprika, přidáme ji tam taky. Vložíme špízy, osolíme, přidáme sádlo, podlejeme trochou vody nebo vývaru (200ml) a přikryté vložíme do trouby. Pečeme cca 40 minut.
  3. Pak odklopíme, špízy přetočíme, polejeme výpekem, případně podlejeme ještě trochou vody a pečeme dalších cca 20 minut, dokud nezměknou.
  4. Na oleji a sádle necháme zesklovatět na drobno pokrájenou šalotku, přidáme zbytek marinády a necháme 10 minut vařit.
  5. Tuto směs pak přidáme k masu a necháme ještě 10 minut v zaplé troubě.

Můj blog: Vaření s Tomem