NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Marlenka bez salka a z jednoho těsta, takže nenáročná na přípravu a suroviny.
Marlenka bez salka a z jednoho těsta, takže nenáročná na přípravu a suroviny.
Recept Marlenka bez salka a z jednoho těsta, takže nenáročná na přípravu a suroviny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Zuzana Karvaiová.

Zkoušela jsem dva recepty na Marlenku, ale tento vyhrál. Sladké voňavé medové pláty prokládané jemným krémem – to je Marlenka, kterou všichni znají. Recept na tuto verzi je velmi snadný. Peče se pouze jeden plát těsta a krém se dělá bez Salka, takže dezert na konci není tak přeslazený. Autor: Zuzana Karvaiová.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.8.2024

Marlenka bez salka a z jednoho těsta, takže nenáročná na přípravu a suroviny.

Zkoušela jsem dva recepty na Marlenku, ale tento vyhrál. Sladké voňavé medové pláty prokládané jemným krémem – to je Marlenka, kterou všichni znají. Recept na tuto verzi je velmi snadný. Peče se pouze jeden plát těsta a krém se dělá bez Salka, takže dezert na konci není tak přeslazený. Autor: Zuzana Karvaiová.

25 min
Čas přípravy
13 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

160 g
máslo
180 g
med
1 a 1/2 lžičky
jedlá soda
4 ks
vejce
špetka
sůl
150 g
moučkový cukr
250 g
polohrubá mouka

Krém:

700 g
zakysaná smetana
150 g
moučkový cukr
1 ks
vanilkový cukr
1 ks
šlehačková smetana 33%
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
13 min
Čas vaření
  1. Rozpustíme máslo, přidáme med a jedlou sodu a asi 2 minuty mícháme, dokud hmota nezvětší objem a nezhnědne.
  2. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Vejce a cukr vyšleháme do pěny, přidáme medovou směs a nakonec mouku.
  4. Vylijeme do papírem vyloženého pekáče o rozměrech 40×32 cm a pečeme při 180 °C 12–13 minut. Je třeba dávat pozor, protože těsto je velmi rychle upečené.
  5. Medový plát necháme vychladnout a ořežeme okraje.
  6. Překrojíme na polovinu a ty pak rozřežeme na další dvě části, takže získáme 4 kusy medových plátů.
  7. Připravíme si náplň smícháním smetany a cukrů a přidáním vyšlehané šlehačky.
  8. Náplň natřeme na pláty a okraje, které jsme původně ořezali z plátů, rozdrtíme a posypeme tím okraje a vršek zákusku.
  9. Nakonec koláč přelijeme čokoládou a necháme ztuhnout. Po nakrájení získáme 15 větších kousků.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář