Máslová špaldová vánočka

Vánočka nemusí byť jen na Vánoce. Já ji dělávám doma často, na snídani nebo na večeři. S máslem a medem to je neuvěřitelná dobrota. Často jsem ji dělávala z klasické bílé mouky, ale přešla jsem na špaldovou. Nemá sice takovou bílou barvu jako vánočky z obchodu, ale je přece zdravější. Špaldová mouka je trochu hrubší, je tužší, ale zato snadněji stravitelná. Určitě vyzkoušejte, pokud jste ještě se špaldovou nepekli. Je vynikající a jak jsem již zmiňovala s máslem a medem nejlepší. Autor: Danavyk

Přidal:, 26.1.2017
Kategorie: Vánoce, Pečivo
Máslová špaldová vánočka

Suroviny

Těsto:
375 gmouka špaldová
150 mlmlíka
75 gmásla
1/2 kostkykvasnic
75 gcukru
2 ksžloutky
1 bal.vanilkový cukr
rozinky
citronová kůra

Postup přípravy

  1. Rozinky namočíme do rumu a necháme nacucat. Zaděláme kvásek z cukru droždí a teplého mlíka.
  2. Do mísy dáme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, přilijte kvásek, zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Já rovnou přidávám i rozinky a vypracujem tužší těsto a nechávám kynou dvě hodiny ( 2x prohnětu během kynuti)
    pletu ze šesti pramenů a nechávám pul hodinky na plechu kynout ještě.
  3. Ze začátku pečení potírám mlíkem, před koncem žloutkem.
  4. 180 °C a pečte 20 minut pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova.