Máslová špaldová vánočka

Vánočka nemusí byť jen na Vánoce. Já ji dělávám doma často, na snídani nebo na večeři. S máslem a medem to je neuvěřitelná dobrota. Často jsem ji dělávala z klasické bílé mouky, ale přešla jsem na špaldovou. Nemá sice takovou bílou barvu jako vánočky z obchodu, ale je přece zdravější. Špaldová mouka je trochu hrubší, je tužší, ale zato snadněji stravitelná. Určitě vyzkoušejte, pokud jste ještě se špaldovou nepekli. Je vynikající a jak jsem již zmiňovala s máslem a medem nejlepší. Autor: Danavyk

Přidal:, 26.1.2017
Kategorie: Sváteční pečení, Vánočka, Vánoce, Pečivo
Recept Máslová špaldová vánočka

Suroviny

Těsto:
375 gmouka špaldová
150 mlmlíka
75 gmásla
1/2 kostkykvasnic
75 gcukru
2 ksžloutky
1 bal.vanilkový cukr
rozinky
citronová kůra

Postup přípravy

  1. Rozinky namočíme do rumu a necháme nacucat. Zaděláme kvásek z cukru droždí a teplého mlíka. Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do mísy dáme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, přilijte kvásek, zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Já rovnou přidávám i rozinky a vypracujem tužší těsto a nechávám kynou dvě hodiny ( 2x prohnětu během kynuti)
    pletu ze šesti pramenů a nechávám pul hodinky na plechu kynout ještě.
  3. Ze začátku pečení potírám mlíkem, před koncem žloutkem.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. 180 °C a pečte 20 minut pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova.