NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánočka Máslová špaldová vánočka
Máslová špaldová vánočka
Recept Máslová špaldová vánočka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
danavyk1991 danavyk1991    ·   26.1.2017

Máslová špaldová vánočka

Vánočka nemusí byť jen na Vánoce. Já ji dělávám doma často, na snídani nebo na večeři. S máslem a medem to je neuvěřitelná dobrota. Často jsem ji dělávala z klasické bílé mouky, ale přešla jsem na špaldovou. Nemá sice takovou bílou barvu jako vánočky z obchodu, ale je přece zdravější. Špaldová mouka je trochu hrubší, je tužší, ale zato snadněji stravitelná. Určitě vyzkoušejte, pokud jste ještě se špaldovou nepekli. Je vynikající a jak jsem již zmiňovala s máslem a medem nejlepší. Autor: Danavyk

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

375 g
mouka špaldová
150 ml
mlíka
75 g
másla
1/2 kostky
kvasnic
75 g
cukru
2 ks
žloutky
1 bal.
vanilkový cukr
rozinky
citronová kůra
Postup receptu
Vytisknout
  1. Rozinky namočíme do rumu a necháme nacucat. Zaděláme kvásek z cukru droždí a teplého mlíka.
  2. Do mísy dáme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, přilijte kvásek, zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Já rovnou přidávám i rozinky a vypracujem tužší těsto a nechávám kynou dvě hodiny ( 2x prohnětu během kynuti)
    pletu ze šesti pramenů a nechávám pul hodinky na plechu kynout ještě.
  3. Ze začátku pečení potírám mlíkem, před koncem žloutkem.
  4. 180 °C a pečte 20 minut pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář