NejRecept.cz Dezerty Koláče Máslové briošky z univerzálního těsta, které můžete připravit na sladko i na slano.
Máslové briošky z univerzálního těsta, které můžete připravit na sladko i na slano.
Recept Máslové briošky z univerzálního těsta, které můžete připravit na sladko i na slano.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Brioškové těsto je chutné a univerzální. Připravit se dá na sladko i na slano. Velmi dobře se s ním pracuje, takže ho můžete i plést nebo ho připravit tak, jako jsem to udělala v tomto receptu. Hotová brioška chutná výborně s džemem, ale klidně ji můžete namazat máslem, Nutellou nebo jíst samotnou. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.10.2024

Máslové briošky z univerzálního těsta, které můžete připravit na sladko i na slano.

Brioškové těsto je chutné a univerzální. Připravit se dá na sladko i na slano. Velmi dobře se s ním pracuje, takže ho můžete i plést nebo ho připravit tak, jako jsem to udělala v tomto receptu. Hotová brioška chutná výborně s džemem, ale klidně ji můžete namazat máslem, Nutellou nebo jíst samotnou. Autor: Jana Podoláková Burkartová

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

250 ml
mléko
1/2 kostky
droždí
500 g
hladká mouka
60 g
krystalový cukr
1 ks
vejce
8 g
sůl
70 g
máslo

Náplň

podle potřeby
sušené rozinky
podle potřeby
čerstvé hrozny

Na potření

1 ks
žloutek
1 lžíce
smetana
podle potřeby
máslo
podle potřeby
rum
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Brioška je se svým vláčným a nadýchaným těstem skvělou volbou na snídani, svačinu i večeři. Pokud ji připravujete na sladko, můžete do ní přidat sušené ovoce. V receptu jsem použila sušené rozinky, ale hodí se i brusinky.

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr a promícháme.
  3. Do mléka s droždím rozbijeme vejce, které v něm rozšleháme. Směs přidáme k mouce a začneme hníst těsto.
  4. Do těsta během hnětení přidáme měkké máslo, které důkladně zapracujeme. Hotové těsto zakryjeme fólií a necháme kynout.
  5. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na 16 malých částí. Každou naplníme sušenými rozinkami a vinnými hrozny, vložíme do chlebové formy, kterou jsme vymazali máslem, a necháme vykynout. Já jsem těstem naplnila dvě formy.
  6. Vykynuté briošky potřeme žloutkem smíchaným se smetanou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 až 40 minut.
  7. Po upečení briošky potřeme máslem smíchaným s rumem.

 

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář