NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Máslové kynuté koblihy: Díky tomuto triku budou po osmažení krásně kulaté.
Máslové kynuté koblihy: Díky tomuto triku budou po osmažení krásně kulaté.
Recept Máslové kynuté koblihy: Díky tomuto triku budou po osmažení krásně kulaté.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Nadýchané, jemné a chutné máslové koblihy. Před pár dny jsem vyzkoušela tento recept, když jsem dětem připravovala večeři. Navrch koblih jsem přidala ostružinový džem a posypala je trochou moučkového cukru. Všem chutnaly. Vyzkoušejte je také. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   27.2.2025

Máslové kynuté koblihy: Díky tomuto triku budou po osmažení krásně kulaté.

Nadýchané, jemné a chutné máslové koblihy. Před pár dny jsem vyzkoušela tento recept, když jsem dětem připravovala večeři. Navrch koblih jsem přidala ostružinový džem a posypala je trochou moučkového cukru. Všem chutnaly. Vyzkoušejte je také. Autor: Karambola

120 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
250 g
polohrubá mouka
35 g
krystalový cukr
4 g
sušené droždí
2 ks
vejce
podle potřeby
mléko
3 g
sůl
30 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
120 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

U nás se koblihy připravují pravidelně po celý rok. Nevynecháváme je ani během masopustu, kdy se na stole objevují spolu s dalšími chutnými pokrmy. Mezi ně patří například boží milosti, které dělám podle tohoto receptu.

  1. Polohrubou mouku, krystalový cukr a sušené droždí promícháme v míse. V jiné misce odvážíme 2 vejce a přilijeme tolik mléka, abychom získali hmotnost 160 – 170 g. To znamená, že pokud vejce váží 80 g, přilijeme 80 – 90 g mléka. Pokud vejce váží 100 g, přilijeme 60 – 70 g mléka. Promícháme.
  2. Dále přidáme sůl a rozpuštěné máslo pokojové teploty. Vypracujeme hnětacím hákem jemné těsto, které se odděluje od stěn mísy. Necháme kynout půl hodiny.
  3. Po půl hodině z těsta odebíráme menší kuličky (cca 30 g) a pokládáme je na pracovní desku. Necháme je zde kynout 30 minut. Poté je pomocí hlubokých vykrajovátek nebo lžiček vytvarujeme do stejného tvaru a uprostřed vytvoříme dírku. Pokládáme je na čtvereček pečicího papíru a necháme kynout další půl hodinu.
  4. Připravíme si hluboký hrnec s olejem. Olej zahřejeme na 160 °C a pomalu do něj vkládáme koblihy i s pečicím papírem. Smažíme z obou stran dozlatova. Papír po vložení koblihy vyjmeme – krásně se oddělí. Díky tomu koblihy nebudou zdeformované a budou mít krásný tvar.
  5. Po osmažení povrch ozdobíme džemem a posypeme cukrem.

Kynuté smažené koblihy jsou nejlepší v den přípravy, proto je ihned servírujte. Spolu s těmi klasickými si však můžete připravit i o něco zdravější variantu – koblihy pečené v troubě. Ty jsou nadýchané jako pírko i bez smažení.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář