NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Masopustní koblihy
Masopustní koblihy
Recept Masopustní koblihy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: adkas

S těstem se pracovalo velmi dobře a musím se přiznat, že jsem poprvé pracovala s takovým hustým těstem. Já dělávám šišky z mnohem řídšího těsta, ale jsou fantastické. Autor: Aďka

adkas adkas    ·   16.2.2016

Masopustní koblihy

S těstem se pracovalo velmi dobře a musím se přiznat, že jsem poprvé pracovala s takovým hustým těstem. Já dělávám šišky z mnohem řídšího těsta, ale jsou fantastické. Autor: Aďka

Suroviny
700 g
polohrubá mouka
35 g
čerstvé droždí
5 lžic
moučkový cukr
300 ml
mléka
1 ks
vejce
3 ks
žloutky
1 lžička
sůl
70 g
rozpuštěné máslo
1 bal.
vanilkový cukr
50 ml
rum
olej na smažení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z mléka odebereme asi 100 ml, přidáme 1 lžíci cukru a zahrajeme. Když máme mléko teplé (nesmí být horké, jinak se vám droždí zapaří a nevykyne) přidáme droždí, zamícháme a jemně poprášíme moukou. Přikryjeme pokličkou, případně malým talířkem a necháme vykynout.
  2. Máslo rozpustíme a necháme ho vychladnout. Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr, sůl a promícháme. Zbylé mléko ohřejeme, přidáme k mouce, přidáme vajíčko a žloutky, rozpuštěné máslo a zpracujeme hladké těsto. Před koncem přidáme rum a znovu dobře zpracujeme. Těsto přikryjeme a necháme kynout 40 minut.
  3. Těsto rozválíme na plát asi na tloušťku prstu a formičkou o průměru 6-7 cm vykrajujeme koblihy. Koncem vařečky uděláme dírku a přikryjeme utěrkou - ještě necháme kynout 20-25 minut.
  4. V pánvi s poklicí rozehřejeme olej, stáhneme na nižší plamen a položíme šišky do oleje vrchní stranou dolů (strana, která byla na pracovní desce nahoře bude v oleji). Přikryjeme a pečeme pod pokličkou asi 1,5 - 2 minuty. Otočíme a dosmažíme. Je důležité péct je na mírnějším oleji, protože v horkém oleji by povrch rychle hněd, ale střed by byl surový.
  5. Vysmažené ukládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje a posypeme je moučkovým cukrem.

Zdroj: Adkas-tastyfood

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář