NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Máte hodně jablek a švestek? Připravte si nejlepší džem. Palačinky a koláče s ním budou chutnat neodolatelně.
Máte hodně jablek a švestek? Připravte si nejlepší džem. Palačinky a koláče s ním budou chutnat neodolatelně.
Recept Máte hodně jablek a švestek? Připravte si nejlepší džem. Palačinky a koláče s ním budou chutnat neodolatelně.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Anna Luptáková

Měla jsem doma hodně jablek a švestek, tak jsem se letos rozhodla pro vynikající jablečno-švestkový džem. Byl hotový za chvilku a už netrpělivě čekám, až ho budu moci použít v nějakém koláči. Autor: Anna Luptáková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.9.2024

Máte hodně jablek a švestek? Připravte si nejlepší džem. Palačinky a koláče s ním budou chutnat neodolatelně.

Měla jsem doma hodně jablek a švestek, tak jsem se letos rozhodla pro vynikající jablečno-švestkový džem. Byl hotový za chvilku a už netrpělivě čekám, až ho budu moci použít v nějakém koláči. Autor: Anna Luptáková

30 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření
Suroviny
4 kg
jablko
2 kg
švestky
1 l
voda
1 kg
cukr
podle chuti
vanilka
podle chuti
skořice
1 ks
citrón
8 ks
hřebíček
podle chuti
rumová esence
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření

Jablečno-švestkový džem je výborný do palačinek, dezertů i různých koláčů. Má příjemnou sladkou chuť a skvělou konzistenci, díky čemuž se s ním při pečení velmi dobře pracuje.

  1. Jablka a švestky očistíme a nakrájíme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přibližně půl hodiny vaříme.
  2. Uvařené ovoce rozmixujeme, přidáme cukr, vanilku, skořici, hřebíčky, trochu rumové esence a očištěný a na plátky nakrájený citrón.
  3. Džem vaříme přibližně hodinu. Poté z něj vyjmeme hřebíčky i citrón, nalijeme ho do sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  4. Vychladlé sklenice uložíme na chladné a tmavé místo. Ideálně do sklepa nebo spíže.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář