Mazanec bez vajec

Určitě se najde mezi námi i ten, kdo nemůže vajíčka. Případně i mléko (ale mléko se dá v receptu zaměnit za vodu nebo případně použít nějaké mandlové mléko nebo sójové). Mazanec je křehký, jemný a vláčný. Chutný i druhý den. Není vůbec tvrdý (asi to bude těmi vajíčky, že druhý den zvykne pečivo ztvrdnout). Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 30.3.2018
Kategorie: Velikonoce, Pečivo
Mazanec bez vajec

Suroviny

55 dkgpolohrubé mouky
10 dkgmásla
2,8 dlmléka
2 balíčkyvanilkového cukru
4 lžícecukru krystal nebo krupice
1 lžičkasoli
2 lžičkysušené citronové kůry
1 bal.sušené droždí
vejce na potření
mandle na posypání
rozinky namočené v rumu

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do misky, přidáme cukr, vanilku, sůl, kůru, sušené droždí a zamícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vypracujeme mixérem jednodtné těsto, které posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
  2. Když těsto zdvojnásobilo svůj objem, přendáme ho na pracovní desku, přidáme rozinky namočené v rumu a vypracujeme bochník, který přendáme na papírem vyložený plech (já mám černou fólii, originál na pečení), zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi půl hodinu.
  3. Potom potřeme povrch rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  4. Pečeme na 195 st. asi 5 minut, potom teplotu stáhneme na 180 st. a dopékáme. Pokud by vám vrch velmi chytalo, mazanec přikryjte alobalem a potom před vyjmutím alobal stáhněte a dopečte i kůrku.