Tvarohový mazanec

Také máte již napečeno? Mazanec z tvarohového těsta. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 25.3.2016
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Moučníky, Velikonoce
Recept Tvarohový mazanec

Suroviny

250 gtučného tvarohu (ideálně farmářského, rozhodně ne z vaničky)
500 ghladké mouky
2 ksvejce
1/2 lžičkysoli
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
3 lžícerumu
140 gmásla
120 gmoučkového cukru
1 bal.vanilkový cukr
1 bal.kypřící prášek do pečiva
hrstrozinek
hrstmandlových hranolků nebo lupínků

Postup přípravy

  1. Změklé máslo vymícháme s cukry do bílé pěny. Pak přidáme 1 vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a tvaroh. Opět chvilku šleháme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a postupně přidáváme do těsta. Nezapomeneme na sůl.
  3. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ještě jednou důkladně prohněteme Těsto nesmí lepit.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed uděláme ostrým nožem křížek, posypeme jej mandličkami a dáme do trouby vyhřáté na 170 st.
  5. Pečeme cca 50 minut. Pro jistotu opatrně píchneme špejlí do bochánku. Je-li suchá, máme hotovo.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.

Autor: Naďa I. (Rebeka)