NejRecept.cz Dezerty Moučníky Medovo-ořechové řezy - nebíčko v tlamičce
Medovo-ořechové řezy - nebíčko v tlamičce
Recept Medovo-ořechové řezy - nebíčko v tlamičce
Danula Vašíčková    ·   13.4.2018

Medovo-ořechové řezy - nebíčko v tlamičce

Miluju ořechy, takže jsem to prostě musela vyzkoušet. Ale tahle dobrota má jednu obrovskou nevýhodu... člověk musí mít opravdu silnou vůli, aby nechal řezy řádně odležet. :-) U nás se to velmi nepodařilo nebo sice ano, ale odležená byla pouze pololovica. Tu první polovinu jsme snědli ještě nezměknutou, ale vůbec nám to nevadilo. Autor: Danka

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

500 g
hladké mouky
150 g
krystalu
2 ks
vejce
200 g
studeného másla
2 lžíce
tekutého medu
2 lžičky
jedlé sody
2 lžičky
mléka
špetka
soli

Ořechová směs:

350 g
nahrubo sekaných vlašských ořechů
80 g
krystalu
120 g
másla
3 lžíce
medu

Krém:

300 ml
mléka
1 a 1/2 lžíce
hladké mouky
1 a 1/2 lžíce
Solamylu
80 g
krystalu
1 bal.
vanilkový cukr
250 g
hodně změklého másla
trocha
rumu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do kastrůlku dáme roztopit máslo, přisypeme cukr a mícháme, dokud nezačne karamelizovat. Přidáme med a ořechy a důkladně promícháme.
  2. Krém: 300ml mléka, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 1 a 1/2 lžíce Solamylu, 80g krystalu, 1 vanilkový cukr, 250g hodně změklého másla (pokojové teploty) a mimo to trocha rumu na pokropení spodního korpusu.
  3. V hrnci rozmícháme mléko s krystalem, moukou a Solamylem a za stálého míchání uvaříme kaši, necháme vychladnout a poté zašleháme máslo a vanilkový cukr.
  4. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na dvě části a každou zvlášť rozválíme do obdélníku na velikost velkého plechu (asi 40x30cm ). Jednu placku dáme hned péct. Pečeme 10 minut na 175 stupňů. Na druhou placku rozprostřeme ještě teplou ořechovou směs (nesmí nám vychladnout, jinak ztvrdne!) a poté také dáme upéct na 10 minut na 175 stupňů. 
  5. Spodní "holý" plát pěkně postříkáme rumem, natřeme krémem a přiklopíme ořechovou plackou.
  6. Přitlačíme a uložíme pěkně zabalené někam do chladu a nejlépe zapomeneme, že jsme vůbec kdy něco pekly, protože věřte, je to peklo, chodit kolem toho a čekat a čekat ... Odpočívaly pod schodištěm pět dnů, ale stačí i den. Ale odměna za trpělivost je poté vážně mňamka.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář