NejRecept.cz Pečivo Pagáče Měkké škvarkové pagáče podle Janky
Měkké škvarkové pagáče podle Janky
Recept Měkké škvarkové pagáče podle Janky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Nadýchané a velmi chutné škvarkové pagáče jsou dokonalou volbou na každou oslavu, svátek nebo tehdy, když dostanete chuť na něco slaného. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek si zamilujete. Já používám tento recept, se kterým se mi zatím vždy povedly. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   31.5.2025

Měkké škvarkové pagáče podle Janky

Nadýchané a velmi chutné škvarkové pagáče jsou dokonalou volbou na každou oslavu, svátek nebo tehdy, když dostanete chuť na něco slaného. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek si zamilujete. Já používám tento recept, se kterým se mi zatím vždy povedly. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
100 ml
mléko
30 g
droždí
1 lžička
krystalový cukr
500 g
hladká mouka
100 g
sádlo
300 g
škvarky
2 ks
žloutek
2 lžičky
sůl
200 g
kysaná smetana
špetka
mletý černý pepř
špetka
mletý kmín
podle chuti
česnek
1 ks
vejce (na potření)
podle potřeby
sezam nebo kmín (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Nadýchané škvarkové pagáče jsou k nezaplacení. Dělám je téměř na každou oslavu. Kromě toho, že skvěle chutnají, také dobře zasytí. Nejlepší jsou krátce po vytažení z trouby, ale s tímto receptem vám zůstanou měkké i druhý den.

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj cukr, droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám (kromě škvarků) a vypracujeme pevné těsto, do kterého zapracujeme najemno nakrájené škvarky.
  3. Těsto znovu propracujeme, dáme ho do mísy a necháme kynout na teplém místě alespoň hodinu.
  4. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku přibližně 1,5 cm a pomocí sklenice z něj vykrajujeme kolečka.
  5. Kolečka poklademe na plech, který jsme vyložili pečicím papírem nebo potřeli olejem. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo sezamem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 až 20 minut.

Hotové pagáče nechte vychladnout a můžete podávat. Pokud chcete, aby zůstaly měkké a nadýchané i další den, uložte je do uzavíratelné nádoby. Máte chuť ještě na nějaké slané chuťovky? Vyzkoušejte například tyto rychlé sýrové pagáče.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář