NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Měkký a nadýchaný makový závin. Pro lepší chuť nahraďte olej sádlem.
Měkký a nadýchaný makový závin. Pro lepší chuť nahraďte olej sádlem.
Recept Měkký a nadýchaný makový závin. Pro lepší chuť nahraďte olej sádlem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Pacnerová

Kynutý závin je tradiční koláč, který najdeme na stole v mnoha domácnostech. Peče se nejen během všedních dnů, ale také na různé posezení či oslavy. Přemýšlíte, že si ho dnes připravíte? Inspirujte se naším receptem. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.8.2024

Měkký a nadýchaný makový závin. Pro lepší chuť nahraďte olej sádlem.

Kynutý závin je tradiční koláč, který najdeme na stole v mnoha domácnostech. Peče se nejen během všedních dnů, ale také na různé posezení či oslavy. Přemýšlíte, že si ho dnes připravíte? Inspirujte se naším receptem. Autor: Jana Pacnerová

30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

500 g
hladká mouka
100 g
krystalový cukr
2 ks
žloutek
100 g
sádlo
špetka soli
podle potřeby
mléko

Kvásek

1 kostka
droždí
2 lžíce
cukr
1/4 l
mléko

Maková náplň

220 g
mletý mák
90 g
krystalový cukr
1 lžíce
vanilkový cukr
100 ml
mléko
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Nadýchaný, sladký a vláčný. Přesně takový je kynutý závin, který můžeme naplnit kakaem, mákem, ořechy či dokonce tvarohem. Díky tomu, že dobře zasytí, je skvělý hlavně na snídani nebo svačinu.

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme cukr, droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. V míse smícháme hladkou mouku s krystalovým cukrem. Přidáme špetku soli, žloutky, sádlo a kvásek. Pokud je těsto příliš husté, postupně přidáváme mléko.
  3. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  4. Zatímco těsto kyne, můžeme si připravit náplň. V hrnci povaříme mléko s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, mletý mák a vše dobře promícháme. Následně odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
  5. Těsto rozválíme a rozdělíme na dva velké pláty. Oba naplníme mákem, zatočíme a umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Vrch koláče potřeme vajíčkem a pečeme na 160 °C přibližně 35 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář