NejRecept.cz Dezerty Koláče Měkoučké a voňavé skořicové uzly.
Měkoučké a voňavé skořicové uzly.
Recept Měkoučké a voňavé skořicové uzly.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tyto skořicové uzly jsou měkoučké jako obláček. Nejraději si je dávám k snídani nebo jako něco sladkého ke kávě. Výborné ale určitě budou i jako svačina pro děti. Pokud byste z těsta nechtěli dělat uzly, můžete si připravit rohlíky.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.2.2025

Měkoučké a voňavé skořicové uzly.

Tyto skořicové uzly jsou měkoučké jako obláček. Nejraději si je dávám k snídani nebo jako něco sladkého ke kávě. Výborné ale určitě budou i jako svačina pro děti. Pokud byste z těsta nechtěli dělat uzly, můžete si připravit rohlíky.

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

30 g
droždí
100 g
krupicový cukr
500 g
hladká mouka speciál
250 ml
vlažné mléko
100 g
změklé máslo
1 ks
vejce
špetka
sůl

Na dokončení:

60 g
máslo
2 lžíce
rum
120 g
krupicový cukr
2 – 3 lžičky
skořice
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Skořicové uzly jsou z klasického kynutého těsta, které ještě potírám směsí másla a rumu a následně je obaluji v cukru se skořicí. Díky tomu mají perfektní chuť. Pokud byste ale chtěli spíše něco slaného, vyzkoušet můžete i měkké česnekové uzlíky.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj rozdrobené droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. V míse smícháme změklé máslo a cukr. Následně zašleháme vejce a postupně přidáme mouku smíchanou se špetkou soli a kvásek. Vše spojíme a vypracujeme pevné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Jakmile těsto vykyne, přesuneme ho na pomoučenou pracovní plochu, kde ho rozdělíme na 24 kusů. Z každé části vytvarujeme váleček, který následně svážeme tak, aby vznikl uzel.
  4. Připravené uzly poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout. Poté je pečeme při teplotě 190 °C dozlatova.
  5. Ještě horké uzly potřeme směsí másla a rumu a obalíme v krupicovém cukru smíchaném se skořicí.

Hotové uzly nechte vychladnout a poté je můžete servírovat nebo skladovat v uzavíratelné nádobě. A pokud byste dostali chuť spíše na tradiční skořicová hnízda, připravte si je podle tohoto ověřeného receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář