NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Meruňkový džem se želírovacím cukrem - fotorecept
Meruňkový džem se želírovacím cukrem - fotorecept
Meruňkový džem se želírovacím cukrem - fotorecept
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Meruňkám se letos dařilo až až. Dnes jsem konečně zpracovala ty z naší zahrady. Povedl se mi opravdu velmi chutný meruňkový džem. Někdo domácí džemy nepřipravuje s želírovacím cukrem, ale já jsem výjimkou. Je opravdu velmi chutný a nemusíte tak v kuchyni stát celý den. Doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   8.7.2025

Meruňkový džem se želírovacím cukrem - fotorecept

Meruňkám se letos dařilo až až. Dnes jsem konečně zpracovala ty z naší zahrady. Povedl se mi opravdu velmi chutný meruňkový džem. Někdo domácí džemy nepřipravuje s želírovacím cukrem, ale já jsem výjimkou. Je opravdu velmi chutný a nemusíte tak v kuchyni stát celý den. Doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

90 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny
1,5 kg
meruňky
500 g
želírovací cukr Gelfix 3:1
500 g
krystalový cukr
Postup receptu
Vytisknout
90 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření

Meruňkový džem se želírovacím cukrem dělám téměř každé léto. Během zimy se velmi rychle sní, protože s ním doma plníme palačinky i různé koláče. A samozřejmě ho mažeme také na vánočku nebo čerstvé pečivo. Určitě ho vyzkoušejte, nebudete litovat.

  1. Meruňky omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku.
  2. Dáme je do většího hrnce, podlijeme trochou vody (dávám asi 100 ml), aby se na začátku nepřipálily, a necháme je na mírném ohni za občasného míchání rozvařit.
  3. Když jsou meruňky mírně rozvařené, vezmeme tyčový mixér a ještě je krátce promixujeme.
  4. V misce smícháme krystalový cukr a gelfix a když máme meruňky pořádně rozmixované, přidáme smíchaný cukr.
  5. Mícháním spojíme a necháme přijít k varu. Vaříme asi 10 minut a následně odstavíme.
  6. Naplníme sklenice po okraj a uzavřeme je.
  7. Naplněné sklenice dáme do hlubšího plechu a nalijeme na dno vodu tak, aby byly zakryté asi do výšky 2 cm.
  8. Vložíme do trouby a troubu zapneme na 150 stupňů. Když se trouba rozehřeje na 150 stupňů, stopneme čas 20 minut. Po 20 minutách troubu vypneme. Sklenice opatrně vyjmeme a otočíme dnem vzhůru. Přikryjeme je utěrkou nebo ručníkem a necháme je takto otočené vzhůru nohama až do úplného vychladnutí.
  9. Po úplném vychladnutí je uložíme do tmavé spíže.

Máte doma spoustu jiného ovoce, například třešní? Inspirujte se receptem na tuto třešňovou marmeládu, která se také připravuje se želírovacím cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář