NejRecept.cz Dezerty Koláče Meruňkový zákusek s včelkami
Meruňkový zákusek s včelkami
Recept Meruňkový zákusek s včelkami
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
adkas    ·   17.7.2018

Meruňkový zákusek s včelkami

Na tento zákusek jsem se chystala už velmi dávno. Vždy jsem jeho přípravu jaksi odsunula na později. Nyní měla moje vnučka svátek, tak jsem jí upekla namísto dortu právě tento krásný zákusek. Zákusek je velmi lahodný a krásně barevný s nápaditým zdobením. Včelky vyvolaly úsměv na tváři i dospělým. Bála jsem se, že tou vrchní želatinou bude zákusek přeslazený, ale podle mě vůbec není. Ta bílá vrstva z jogurt a pudinku po zchlazení je příjemně osvěžující. Autor: Adkas

60 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
120 g
kr. cukr
100 g
polohrubá mouka
100 g
kukuřičný škrob
1 PL
vanilkový pudink
1 lžička
prášku do pečiva
5 PL
olej
špetka
sůl
meruňkový džem na potření těsta

Náplň:

500 ml
mléko
2 bal.
vanilkový pudink
100 g
moučkový cukr
600 g
hustý bílý jogurt
1 lžička
vanilková esence

Meruňkové želé:

460 g
meruňkový džem
100 ml
kompotové šťávy
2 cl
pomerančový likér
15 g
želatína
5 PL
kompotové šťávy

Dále:

2 sklenice
meruňkový kompot
60 g
čokoláda
mandlové lupínky
cukríkové oči
Postup receptu
Vytisknout
  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr a šleháme do tuhé pěny. Přidáme žloutky a jemně zašleháme. Přidáme olej a opět zašleháme. Pak už jen ručně vmícháme mouku smíchanou se škrobem, pudinkem a práškem do pečiva. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 20-25 minut. Je to orientační čas, protože každá trouba peče jinak. Po vychladnutí stáhneme vrchní kůži z těsta a natřeme džem. Nezapomeneme odstranit i pečící papír. Pokud máme rám na zákusek, tak těsto ořízneme na potřebnou velikost tak, aby rám přesně seděl na piškot. Můj rám má rozměry 24 x 36 cm.
  2. V mléce rozmícháme pudink a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Přikryjeme fólií tak, aby se fólie dotýkala uvařeného pudinku a necháme vychladnout. Jogurt vymícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí. Vychladlý pudink vyšleháme a postupně do něj zašleháváme ochucený jogurt. Dostaneme krásně kompaktní masu, kterou mažeme na džemem potřené těsto. Odložíme do lednice ztuhnout.
  3. Připravíme včelky. Meruňkový kompot rozložíme na papír. Je dobře poloviny meruněk osušit papírovou utěrkou. Lepší bude držet čoko. Čokoládu rozpustíme, přendáme do cukrářského sáčku a uděláme pouze malou dírku. Uděláme cik cak na meruňku, čokoládou přilepíme i oči a přiložíme i mandlové lupínky.
  4. Meruňkové želé:
    Práškovou želatinu zalijeme 5 PL kompotové šťávy a necháme nabobtnat. Meruňkový džem, kompotovou šťávu za stálého míchání ohřejeme. Tekutý džem propasírujeme, abychom měli hladkou hmotu, do které přidáme nabobtnalou želatinu. Pokud je třeba, vrátíme hmotu ještě na malý oheň, aby se vše spojilo. Džem se želatinou se však v žádném případě nesmí vařit. Přidáme pomerančový likér, zamícháme a necháme ochladit. Předtím než začne tuhnout nalijeme meruňkovou směs na ochlazený zákusek.
  5. Uložíme ozdobené meruňky a vrátíme do chladu. Meruňky ukládáme v pravidelných rozestupech tak, aby po nakrájení zákusku na kostky byla včelka na každém kousku.

Můj blog: Adkas-tastyfood

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář