Meruňkový zákusek s včelkami

Na tento zákusek jsem se chystala už velmi dávno. Vždy jsem jeho přípravu jaksi odsunula na později. Nyní měla moje vnučka svátek, tak jsem jí upekla namísto dortu právě tento krásný zákusek. Zákusek je velmi lahodný a krásně barevný s nápaditým zdobením. Včelky vyvolaly úsměv na tváři i dospělým. Bála jsem se, že tou vrchní želatinou bude zákusek přeslazený, ale podle mě vůbec není. Ta bílá vrstva z jogurt a pudinku po zchlazení je příjemně osvěžující. Autor: Adkas

Přidal:, 17.7.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Meruňkový zákusek s včelkami

Suroviny

Těsto:
6 ksvejce
120 gkr. cukr
100 gpolohrubá mouka
100 gkukuřičný škrob
1 PLvanilkový pudink
1 lžičkaprášku do pečiva
5 PLolej
špetkasůl
meruňkový džem na potření těsta
Náplň:
500 mlmléko
2 bal.vanilkový pudink
100 gmoučkový cukr
600 ghustý bílý jogurt
1 lžičkavanilková esence
Meruňkové želé:
460 gmeruňkový džem
100 mlkompotové šťávy
2 clpomerančový likér
15 gželatína
5 PLkompotové šťávy
Dále:
2 sklenicemeruňkový kompot
60 gčokoláda
mandlové lupínky
cukríkové oči

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr a šleháme do tuhé pěny. Přidáme žloutky a jemně zašleháme. Přidáme olej a opět zašleháme. Pak už jen ručně vmícháme mouku smíchanou se škrobem, pudinkem a práškem do pečiva. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 20-25 minut. Je to orientační čas, protože každá trouba peče jinak. Po vychladnutí stáhneme vrchní kůži z těsta a natřeme džem. Nezapomeneme odstranit i pečící papír. Pokud máme rám na zákusek, tak těsto ořízneme na potřebnou velikost tak, aby rám přesně seděl na piškot. Můj rám má rozměry 24 x 36 cm.
  2. V mléce rozmícháme pudink a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Přikryjeme fólií tak, aby se fólie dotýkala uvařeného pudinku a necháme vychladnout. Jogurt vymícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí. Vychladlý pudink vyšleháme a postupně do něj zašleháváme ochucený jogurt. Dostaneme krásně kompaktní masu, kterou mažeme na džemem potřené těsto. Odložíme do lednice ztuhnout.
  3. Připravíme včelky. Meruňkový kompot rozložíme na papír. Je dobře poloviny meruněk osušit papírovou utěrkou. Lepší bude držet čoko. Čokoládu rozpustíme, přendáme do cukrářského sáčku a uděláme pouze malou dírku. Uděláme cik cak na meruňku, čokoládou přilepíme i oči a přiložíme i mandlové lupínky.
  4. Meruňkové želé:
    Práškovou želatinu zalijeme 5 PL kompotové šťávy a necháme nabobtnat. Meruňkový džem, kompotovou šťávu za stálého míchání ohřejeme. Tekutý džem propasírujeme, abychom měli hladkou hmotu, do které přidáme nabobtnalou želatinu. Pokud je třeba, vrátíme hmotu ještě na malý oheň, aby se vše spojilo. Džem se želatinou se však v žádném případě nesmí vařit. Přidáme pomerančový likér, zamícháme a necháme ochladit. Předtím než začne tuhnout nalijeme meruňkovou směs na ochlazený zákusek.
  5. Uložíme ozdobené meruňky a vrátíme do chladu. Meruňky ukládáme v pravidelných rozestupech tak, aby po nakrájení zákusku na kostky byla včelka na každém kousku.

Můj blog: Adkas-tastyfood