Meteník - slovenská pizza s kysaným zelím a slaninou

Vynikajíci placka s kysaným zelím a česnekovou příchutí. Někde na Slovensku velmi dávno, když jsme byli na výletě, jsme jedli toto skvělé jídlo. Už si přesně nepamatuji kde, ale dobře, že jsem si vypýtala recept, který jsem hned doma zkoušela připravovat a dělávám ho dodnes. Je to taková obdoba pizzy, ale mnohem lepší. Alespoň nám doma to chutná víc než pizza. A ta křupavá slaninka na vrchu je topka.

Přidal:, 14.1.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Meteník - slovenská pizza s kysaným zelím a slaninou

Suroviny

Těsto:
300 gkysané zelí
300 gpolohrubá mouka
300 mlmléko
1 ksvajíčko
1 ksdroždí
sůl
kmín
slaninka
Pasta:
3-4 stroužkyčesneku
4 PLolej
1 PLvoda
1 ČLsůl

Postup přípravy

  1. Zelí nakrájet na menší kousky.
  2. V mléce rozmíchat droždí, přidat mouku, vejce, sůl, zakysanou zelí, kmín, vše spolu smíchat.
  3. Vylít na vymazaný plech a na to podávat slaninu na kostičky.
  4. Dáme péct na 230stupňov a asi 15 minut
  5. Protlačíme česnek do mističky k tomu přidáme olej, vodu a sůl, vše spolu smíchat.
  6. Když je upečený ještě teplý potřeme česnekovou pastou.