NejRecept.cz Sváteční pečení Narozeniny Jednohubky Mini burger housky nadýchané jako obláček. Výborné na domácí hamburgery i párty jednohubky.
Mini burger housky nadýchané jako obláček. Výborné na domácí hamburgery i párty jednohubky.
Recept Mini burger housky nadýchané jako obláček. Výborné na domácí hamburgery i párty jednohubky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Mini burger housky jsou skvělé na přípravu jednohubek na párty nebo pohoštění pro návštěvu. Recept je však univerzální, takže z něj můžete klidně připravit i klasické velké housky vhodné na domácí hamburgery.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   19.1.2025

Mini burger housky nadýchané jako obláček. Výborné na domácí hamburgery i párty jednohubky.

Mini burger housky jsou skvělé na přípravu jednohubek na párty nebo pohoštění pro návštěvu. Recept je však univerzální, takže z něj můžete klidně připravit i klasické velké housky vhodné na domácí hamburgery.

40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

10 g
sušené droždí
30 g
krupicový cukr
250 ml
vlažná voda
50 g
hladká mouka
900 g
hladká mouka
110 ml
rostlinný olej
1 a 1/2 – 2 lžičky
sůl
300 ml
vlažné mléko

Na potření:

1 ks
žloutek
2 lžíce
mléko nebo voda
podle potřeby
sezam
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Recept na tyto mini housky je rychlý, proto se k němu ráda vracím. Často je připravuji na snídani, kdy chutnají skvěle s máslem, šunkou a zeleninou. Perfektně se ale hodí také na grilování nebo tehdy, když se rozhodnete připravit domácí hamburgery.

  1. Sušené droždí smícháme s cukrem. Směs zalijeme vodou, přidáme 50 g mouky, promícháme, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Pokud nemáme sušené droždí, můžeme ho nahradit 30 g čerstvého.
  2. Do mísy nasypeme 900 g mouky, přidáme kvásek, olej, sůl, mléko a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout 40 až 60 minut pod utěrkou.
  3. Těsto vyformujeme do většího válce a podélně rozkrojíme na dvě části. Válce rozdělíme na 38 – 40 částí. Každá část by měla mít 44 až 46 gramů.
  4. Jednotlivé části vytvarujeme do kuliček a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, kde je necháme dokynout ještě 50 až 60 minut.
  5. Připravené kuličky potřeme žloutkem smíchaným s mlékem nebo vodou, posypeme sezamem a pečeme při teplotě 200 – 210 °C přibližně 15 minut.
  6. Po upečení housky ihned přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Poté je můžeme podávat.

Vrch housek zdobím zpravidla bílým sezamem, ale použít můžete i tmavý (černý). Případně sáhněte po kmínu, který pečivu dodá skvělou chuť, hrubozrnné soli, nebo nechte povrch čistý. Housky budou i tak výborné.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář