NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Mini záviny z bílého jogurtu s makovou náplní
Mini záviny z bílého jogurtu s makovou náplní
Recept Mini záviny z bílého jogurtu s makovou náplní
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mineralka Mineralka    ·   7.5.2020

Mini záviny z bílého jogurtu s makovou náplní

Těsto je měkoučké i druhý den a při práci se vůbec nelepí. Do těsta přidávám bílý jogurt, popřípadě i zakysanou smetanu, těsto je tak mnohem pružnější a po upečení je mnohem měkčí než ostatní kynutá těsta. Autor: Mineralka

80 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

1 kg
hladká mouka
200 g
kr. cukr
200 ml
olej
100 ml
bílý jogurt
2 ks
bílky
450 ml
vlažné mléko
1 ks
citron - kůra
42 g
čerstvé droždí
2 lžičky
sůl

Náplň:

500 g
mletý mák
200 g
třtinový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
300 ml
mléko
podle chuti
citronová kůra
Postup receptu
Vytisknout
  1. Klasickým způsobem připravíme kynuté těsto. Nejdříve připravíme kvásek - v troše teplého mléka rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí a necháme odstát, aby vzešel kvásek. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladkou kuličku těsta, kterou necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  2. Po hodině těsto rozdělíme na polovinu. Rozválíme na tenčí plát a potřeme připravenou makovou náplní - mák smícháme s cukrem a vanilkou a zelejeme teplým mlékem. Ochutit můžete i citrónovou kůrou, jak chcete.
  3. Těsto potřené náplní srolujeme a nakrájíme na mini závitky, které ukládáme na plech s pečícím papírem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi půl hodinu. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
Komentáře k receptu
Deer    ·   16.9.2021   ·   Odpovědět   ·  

Dobry den, zaviny mate krasne. V surovinach mate napisane, ze do cesta idu 2 bielky, ale na fotke kde mate muku a ine suroviny mate žĺtky. Idu teda do cesta zltky alebo bielky? Resp. nemysleli ste tym zltky alebo bielky na potretie cesta pred pečením a nie do cesta? Dakujem

NejLucka NejLucka    ·   20.9.2021   ·   Odpovědět   ·  

bielky idú do cesta.. žĺtky použijeme na potretie :)

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář