NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Moravské koláče jako od babičky
Moravské koláče jako od babičky
Recept Moravské koláče jako od babičky
Foto: Kvietok278

Tradiční moravské koláčky. Hotová mňamka!

Kvietok278 Kvietok278    ·   3.11.2014

Moravské koláče jako od babičky

Tradiční moravské koláčky. Hotová mňamka!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

30 g
droždí
1 lžíce
kr. cukru
100 ml
mléka
120 g
másla/Hery/Palmarínu
80 g
moučkového cukru
1 bal.
vanilkový cukr
2 ks
žloutky
0,25 l
smetany ke šlehání
500 g
polohrubé mouky
1/2 lžičky
soli
1 ks
vejce na potření

Tvarohová plna:

250 g
tučného hrudkovitého tvarohu
1 ks
vejce
60 g
kr. cukru
1 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
polohrubé mouky
50 g
hrozinek
nastrouhaná kůra z 1 citronu

Povidlová nádivka:

100 g
švestkových povidel
2 lžíce
rumu
1 lžička
skořice

Drobenka:

40 g
polohrubé mouky
30 g
kr. cukru
30 g
másla
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si suroviny. Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem v hrnku. Necháme vykynout na teplém místě. Změklé máslo vymícháme vařečkou s moučkovým cukrem, vanilkou a žloutky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do mísy dáme mouku, sůl, přidáme vymícháné máslo, kvásek a šlehačku. Vše dobře rukou mícháme na hladké těsto alespoň 5 minut a necháme vykynout na teplém místě 45 min.
  2. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkou, citr. kůrou a přidáme omyté hrozinky. Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí. Na drobenku zpracujeme spolu všechny suroviny.
  3. Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozválíme na plát tlustý asi 5 mm. Nakrájíme ho na čtverce (asi 25 ks).
  4. Do středu každého čtverce dáme lžičku tvarohové náplně a zabalíme. Čtverce vyformujeme do kulatých buchtiček a klademe na plech tak, aby spoj cesta byl dole. Do středu každého koláčku uděláme důlek. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a důlky naplníme povidlovou nádivkou.
  5. Posypyme drobenkou a necháme na teplém místě 10 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na teplotu 180 C asi 20 minut.
  6. Jako od babičky. Koláčky jsou výborné, těsto je měkké i druhý den, pokud vám z nich zůstane :) Dobrou chuť.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář