NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Moravské koláče z jemného majonézového těsta podle receptu mé babičky
Moravské koláče z jemného majonézového těsta podle receptu mé babičky
Moravské koláče z jemného majonézového těsta podle receptu mé babičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Lucie Rakušanová

Není nic lepšího než nadýchané moravské koláče, které dokážou potěšit chuťové buňky a zároveň příjemně zasytit. Tentokrát jsem je připravovala podle receptu mojí babičky, do kterého patří i majonéza. Autor: Lucie Rakušanová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.6.2025

Moravské koláče z jemného majonézového těsta podle receptu mé babičky

Není nic lepšího než nadýchané moravské koláče, které dokážou potěšit chuťové buňky a zároveň příjemně zasytit. Tentokrát jsem je připravovala podle receptu mojí babičky, do kterého patří i majonéza. Autor: Lucie Rakušanová

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
80 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
100 ml
majonéza
1 ks
vejce
1 kostka
droždí
250 ml
mléko
špetka
sůl

Náplň:

podle chuti
tvaroh
podle chuti
krystalový cukr
podle chuti
džem
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Majonézu v těstě vůbec necítíte. Jejím hlavním úkolem je těsto zjemnit a zajistit, že koláče budou krásně nadýchané. Tento recept mám od své babičky, která podle něj pekla moravské koláče celé moje dětství – a vždy se jí povedly. Určitě ho vyzkoušejte.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na menší bochánky, na které naneseme náplň podle vlastní chuti. Já jsem použila tvaroh ochucený cukrem. Na tvaroh jsem ještě přidala domácí džem. Hodí se například jahodový nebo rybízový, který si můžete připravit podle tohoto receptu.
  4. Vrchní část koláčů ještě posypeme drobenkou – recept na ni najdete v tomto článku.
  5. Takto připravené moravské koláče vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 20 minut.

Hotové koláče můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem. Pro ještě lepší chuť je můžete doplnit o sušené rozinky nebo brusinky. Nezapomeňte je ale předem na pár minut namočit do rumu, sirupu nebo ovocné šťávy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář