NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Mřížkový jablečný koláč jako od babičky
Mřížkový jablečný koláč jako od babičky
Recept Mřížkový jablečný koláč jako od babičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Jablečný koláč s mřížkou jsem dělala hlavně proto, že jsem doma našla poslední jablka z loňské sezóny, která jsem potřebovala zpracovat. A udělala jsem dobře. Koláč byl křehký, jemný a velmi chutný. Aby těsto zůstalo pevné a nerozmočilo se, používám dětskou krupičku. Ta ho pěkně zahustí. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   21.5.2025

Mřížkový jablečný koláč jako od babičky

Jablečný koláč s mřížkou jsem dělala hlavně proto, že jsem doma našla poslední jablka z loňské sezóny, která jsem potřebovala zpracovat. A udělala jsem dobře. Koláč byl křehký, jemný a velmi chutný. Aby těsto zůstalo pevné a nerozmočilo se, používám dětskou krupičku. Ta ho pěkně zahustí. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
120 g
máslo
100 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
1/2 lžičky
prášek do pečiva
špetka
sůl

Náplň:

1 kg
jablka
4 lžíce
krystalový cukr
2 bal.
skořicový cukr
2 lžíce
dětská krupička

Na posypání:

1 lžíce
dětská krupička
podle potřeby
moučkový cukr (navrch)
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Tento jablečný koláč s mřížkou je ideální volbou pro každého milovníka sladkého. Skvěle chutná krátce po upečení, ale ještě lepší je druhý den, kdy křehké těsto změkne a zvlhne. Za tu dobu se propojí i chutě v náplni, která je díky tomu ještě výraznější a lepší.

  1. Všechny suroviny, které potřebujeme na přípravu těsta, dáme do velké mísy a mixérem vypracujeme jednotnou kouli. Těsto rozdělíme na 2 části v poměru 1:3 a 2:3.
  2. Menší část si odložíme stranou – tu použijeme navrch jako mřížku.
  3. Větší část natlačíme prsty na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Těsto natlačíme i na okraje formy.
  4. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Posypeme je krystalovým a skořicovým cukrem, přidáme dětskou krupičku a dáme dusit na mírný oheň. Dusíme asi 15 minut – do změknutí.
  5. Podušená jablka navrstvíme na připravené těsto ve formě, které jsme posypali dětskou krupicí, pěkně uhladíme a navrch ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
  6. Připravený koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 25 minut – sledujeme.
  7. Po upečení koláč vyndáme z trouby, položíme na mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí povrch poprášíme cukrem.

Koláč je nejlepší pořádně vychlazený druhý den, ale ani teplý není vůbec špatný. Máte hodně jablek a potřebovali byste ještě nějakou inspiraci? Prohlédněte si naši sbírku se 14 nejlepšími recepty na jablečné koláče.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář