Mrkvovo-ořechové řezy s tvarohovým krémem - FOTOPOSTUP

Miluji koláče, které jsou se želatinou. Recept jsem si sama sestavila podle svých zkušeností v oblasti pečení a tudíž je to můj originál. Trošku nostalgické mrkvovo-ořechové těsto s velkou dávkou skvělé chuti a tato vynikající poleva, luxus. Těsto je jednoduché, základem jsou suroviny na klasické dortové těsto, ale je obzvláštnené strouhanou mrkví a oříšky a ještě perníkovým kořením. To koření v kombinaci s krémem z tvarohu a mascarpone a ovocným sirupem, který použijete do želatiny na vrchu je hotová mňamka. Autor: Izabela

Přidal:, 2.4.2017
Kategorie: Moučníky
Mrkvovo-ořechové řezy s tvarohovým krémem - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto: 3x
4 kscelá vejce
120 gkrystalový cukr
120 ghladká mouka speciál
1/2 ČLprášek do pečiva
1/2 ČLsoda bikarbona
hrststrouhaná mrkev
hrstořechy strouhané
1/2 ČLperníkové koření
1/2 ČLstrouhaná citrónová kůra
Krém:
500 gtvaroh
250 gmascarpone
150 gmoučkový cukr
2 PLcitronová šťáva
2 PLkoňak
Kromě toho:
350 mlbroskvový džem domácí
Poleva:
2 bal.malinový pudinkový prášek
1/2 lovocný sirup lesní směs

Postup přípravy

  1. Na přípravu těsta jsem začala nejprve s mrkví, kterou jsem oloupala, umyla a nastrouhala na jemno. Ořechy, jak jsem už tu zmiňovala, nikdy nemelu, ale strouhám nožem na struhlinky. Mrkev i ořechy jsem rozdělila na tři stejné části, protože budu péct 3 stejné korpusy. K vejcím jsem přidala cukr a míchala jsem do pěny. Smíchala jsem mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přes sítko jsem prosála do těsta v malých dávkách. Mrkev jsem před použitím vyždímala a přidala jsem ji do těsta. K ořechem jsem přidala perníkové koření a strouhanou citronovou kůru a takto jsem přidala do těsta i ořechy.
  2. Plech 27x37 cm jsem vyložila pečícím papírem a těsto jsem vylila na plech. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a korpusy se pekly 10 min. Upečené korpusy jsem ukládala na mřížky. Pokud se jedno těsto peklo, připravila jsem si těsto na další korpus.
  3. Připravila jsem si krém: Tvaroh, mascarpone a cukr jsem míchala mixérem, přidala jsem citrónovou šťávu a koňak. Připravený krém jsem rozdělila na 2 stejné části a uložila do lednice ztuhnout.
  4. Když jsem měla vše připraveno, sestavila jsem koláč. Na spodek jsem uložila první korpus, natřela jsem ho horkým džemem a nechala ztuhnout. Na džem jsem natřela polovinu krému a zakryla jsem ho druhým korpusem. Na druhý korpus jsem natřela horký džem, potřela jsem ho druhou polovinou krému a položila jsem třetí korpus. takto sestavený koláč jsem uložila na noc do lednice a zatížila jsem ho 4 kg. cukru.
  5. Druhý den jsem připravila polevu. V půl litru ovocné šťávy lesní směs (sirup) jsem rozmíchala 2 pudinkové prášky a dala na sporák vařit. Zpočátku je tekutina bílá. Když začne houstnout, stává se lesklou hmotou, Pozor, nevaří se zcela do husta.
  6. Ještě teplou polevou jsem polila koláč a uložila do lednice ztuhnout. Když poleva ztuhla koláč jsem krájela horkým nožem.  Přeji vám dobrou chuť.