Mrkvový dort - lahodný a chutný

Ano i z mrkve se dá připravit luxusní sladké pohoštění. Byla chuť, tak proč neupéct i něco jiného než klasické koláče nebo zákusky, které jsou plné másla, čokolády. Osvěžující mrkvový dort, kterým určitě nic nezkazíte, i když ho upečete někomu k narozeninám. Doporučuji všemi deseti prsty. Autor: Haanka

Přidal:, 28.8.2018
Kategorie: Dorty, Sladké dorty, Dezerty, Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Mrkvový dort - lahodný a chutný

Suroviny

Těsto:
4 ksvejce
1 a čtvrt hrnkuoleje (i olivový)
2 hrnkyhnědého cukru
2 lžičkyvanilkového extraktu (nebo javorového sirupu)
2 hrnkypolohr. mouky
2 rovné lžičkykypřící sody
2 rovné lžičkyprášku do pečiva
1/2 lžičkysoli
2 lžičkyskořice
3 hrnkynastrouhané na hrubo mrkve (8-10ks)
1 hrnekvlašš. ořechů
Poleva:
500 gmazací sýr (Lučina, Philadelphia)
1 hrnekcukru moučka
1 lžičkavanilk. extrakt (javor.sirup)
šťáva z 1 citronu
2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)
Marcipán:
100 gsušeného mléka
100 gmoučkového cukru
lžičkamedu
troškuvody
1 ksbílek
gelovky na obarvení

Postup přípravy

  1. Vyšleháme vejce, cukr, extrakt. Přidáme suché přísady, olej. Nakonec mrkev a ořechy. Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Nalejeme do dortové formy (nedávám to na plech, ale asi je to i možné). Pečeme cca 1h 175 stupnů.
  3. Dort necháme vychladnout, podelně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme, a celý dort potřeme zbylou polevou. Druhý den je nejlepší.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Marcipán: 100 g sušeného mléka, 100 g moučkového cukru, lžička medu, trošku vody a 1 bílek. Pracujeme rukama, je to nejlepší, dokud těsto není krásně hladké. Obarveno gelovkama.

Můj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL