NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Mrkvový dort Mrkvový dort s domácím karamelem a smetanovým krémem
Mrkvový dort s domácím karamelem a smetanovým krémem
Recept Mrkvový dort s domácím karamelem a smetanovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Nadýchaný mrkvový dort s jemným krémem je tou správnou volbou vždy, když nemáte čas péct nic složitého, ale chcete něco dobrého sladkého. Dezert je hotový téměř okamžitě a budete s ním mít velký úspěch.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   27.6.2025

Mrkvový dort s domácím karamelem a smetanovým krémem

Nadýchaný mrkvový dort s jemným krémem je tou správnou volbou vždy, když nemáte čas péct nic složitého, ale chcete něco dobrého sladkého. Dezert je hotový téměř okamžitě a budete s ním mít velký úspěch.

30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Dort:

80 g
vlašské ořechy
230 g
mrkev
2 ks
vejce
180 g
krystalový cukr
100 g
rostlinný olej
7 g
prášek do pečiva
1 lžička
skořice
190 g
hladká mouka
podle potřeby
ořechy
40 g
sušené rozinky
40 g
kandované ovoce

Karamel:

115 g
krystalový cukr
50 g
máslo
80 ml
smetana (33 – 36 %)

Krém:

150 ml
smetana (33 – 36 %)
1 lžíce
moučkový cukr
podle potřeby
ořechy (na ozdobu)
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Mrkvový dort dělám pravidelně. Doma ho máme moc rádi hlavně kvůli kombinaci příjemně sladkého těsta a výrazného koření. Tentokrát jsem ho doplnila o domácí karamel a smetanový krém a můžu říct, že výsledek byl skutečně dokonalý.

  1. Vlašské ořechy opražíme na pánvi, necháme vychladnout a poté nasekáme nadrobno.
  2. Mrkev nastrouháme, dáme ji do mixéru a rozmixujeme na ještě jemnější kousky.
  3. K mrkvi přidáme vejce, cukr, olej, prášek do pečiva, skořici a mouku. Vše důkladně vyšleháme mixérem.
  4. Do mrkvové směsi přidáme nasekané ořechy, sušené rozinky a kandované ovoce. Ručně promícháme a hotové těsto nalijeme do dortové nebo jakékoliv jiné formy dle vlastního výběru. Ideálně o průměru 22 až 24 cm.
  5. Takto připravené těsto pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 50 – 60 minut.
  6. Karamel: Do pánve nasypeme cukr. Když se rozpustí, přidáme k němu máslo a vše promícháme. Následně ještě přilijeme horkou smetanu a znovu mícháme.
  7. Karamel necháme vychladnout a poté ho nalijeme na vršek dortu.
  8. Povrch dortu můžeme ozdobit ještě smetanovým krémem, který si připravíme tak, že vyšleháme smetanu s cukrem.
  9. Hotový dort posypeme ještě nasekanými ořechy a můžeme podávat.

Mrkvový dort je krásně voňavý a velmi chutný. Zamilují si ho děti i dospělí. Pokud byste si chtěli připravit jeho verzi s citronovou polevou, vyzkoušejte tento recept.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář