Nejprve rozehřejeme máslo, aby bylo tekuté, ale ne horké. Přidáme vejce. Vejce se doporučuje dát napřed do hrnečku a teprve pak do zbytku těsta – kdyby bylo náhodou zkažené, aby neznehodnotilo celé těsto. Já proto začínám tak, že do mísy vyklepnu nejprve vejce a pak přidám všechny ostatní tekuté suroviny – to znamená, že máslo přiliju do misky s vejcem, přidám mléko a vanilkový extrakt. Všechny suroviny vyšleháme do pěny.
Nyní smícháme všechny suché ingredience. Kypřící prášek i jedlá soda po styku s tekutinou začnou uvolňovat oxid uhličitý, který prokypří těsto. Nikdy nedáváme kypřící prášek či sodu přímo do tekutých surovin – prášek vyšumí a těsto už nemá co nakypřit. Kypřící prášek proto vždy přidáváme do mouky. Přidáme cukr a pořádně promícháme.
Můžeme spojit suché a tekuté ingredience do jednotného těsta. Těsto rozdělíme na poloviny do dvou misek.
Pudink uvaříme s polovinou množství mléka – jinak podle návodu. Měl by nám vzniknout opravdu hustý pudink.
Obě čokolády nastrouháme najemno – hořkou čokoládu dáme do jedné poloviny těsta, bílou do druhé poloviny těsta na muffiny.
Bílé těsto rozdělíme na spodek formiček muffinů, poté přidáme lžíci pudinku a zalijeme hnědým těstem. Pečeme 20 minut na 200 °C.