NejRecept.cz Dezerty Koláče Můj recept na babiččin makový koláč – nejlepší makový koláč pod sluncem.
Můj recept na babiččin makový koláč – nejlepší makový koláč pod sluncem.
Můj recept na babiččin makový koláč – nejlepší makový koláč pod sluncem.
Foto: Mishenka

Vzpomínáte si na ten úžasný makový koláč od babičky, který jste vždycky milovali? Tento babiččin makový koláč je ten nejlepší makový koláč pod sluncem. Na dně je křehké těsto, uprostřed štědrá vlhká maková náplň a nahoře opět křehké těsto posypané cukrem. Každé sousto vás vrátí do její kuchyně.

Mishenka Mishenka    ·   21.6.2024

Můj recept na babiččin makový koláč – nejlepší makový koláč pod sluncem.

Vzpomínáte si na ten úžasný makový koláč od babičky, který jste vždycky milovali? Tento babiččin makový koláč je ten nejlepší makový koláč pod sluncem. Na dně je křehké těsto, uprostřed štědrá vlhká maková náplň a nahoře opět křehké těsto posypané cukrem. Každé sousto vás vrátí do její kuchyně.

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
100 g
moučkový cukr
100 g
máslo
100 g
zakysaná smetana
3 ks
žloutek
1/2 ks
kypřicí prášek

Náplň:

140 g
polohrubá mouka
200 g
mletý mák
150 g
moučkový cukr
1 ks
vanilkový cukr
1 ks
citronová kůra
1 ks
citronová šťáva
100 g
rozpuštěné máslo
200 ml
mléko
špetka
sůl
3 ks
bílek
1/2 ks
kypřicí prášek
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
  1. Ze surovin na těsto vypracujeme křehké těsto, které odložíme na půlhodinu do chladničky, aby ztuhlo.
  2. Na náplň si v jedné misce utřeme sypké přísady a ve druhé mléko s rozpuštěným máslem, citrónovou šťávou a kůrou.
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  4. Smícháme sypké a tekuté suroviny a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
  5. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu půlku vyválíme na velikost plechu a položíme na spodek.
  6. Na těsto vylijeme makovou nádivku.
  7. Vyválíme druhou půlku těsta na velikost plechu a položíme na makovou nádivku.
  8. Popícháme shora párátkem a dáme péct dozlatova na 180 stupňů asi 35-40 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář