NejRecept.cz Dezerty Bábovky Nadýchaná bábovka s rozinkami a rumem. O vláčné těsto se postará jablečná šťáva.
Nadýchaná bábovka s rozinkami a rumem. O vláčné těsto se postará jablečná šťáva.
Recept Nadýchaná bábovka s rozinkami a rumem. O vláčné těsto se postará jablečná šťáva.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Nadýchaná bábovka s jablečným džusem je vždy dobrý nápad. A především po dobrém obědě nebo k snídani, když máte chuť na něco sladkého. Na recept budete potřebovat jen pár surovin a několik minut z celého dne. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.12.2024

Nadýchaná bábovka s rozinkami a rumem. O vláčné těsto se postará jablečná šťáva.

Nadýchaná bábovka s jablečným džusem je vždy dobrý nápad. A především po dobrém obědě nebo k snídani, když máte chuť na něco sladkého. Na recept budete potřebovat jen pár surovin a několik minut z celého dne. Autor: Jana Jančíková

20 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
320 g
polohrubá mouka
4 ks
vejce
180 g
krystalový cukr
1 ks
prášek do pečiva
200 ml
olej
200 ml
jablečná nebo pomerančová šťáva
podle chuti
vanilkový cukr
1 panák
rum
podle potřeby
rozinky namočené v rumu
podle potřeby
kakao
špetka
sůl
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Klasickou bábovku dělám pravidelně, proto jsem si řekla, že je načase zkusit něco nového. Do receptu jsem tentokrát přidala jablka – přesněji šťávu z nich – a nemohla jsem udělat lépe. Těsto bylo dokonale vláčné a jemné.

  1. Žloutky vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přiléváme olej, až vznikne hustá kaše.
  2. Do kaše střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a jablečnou šťávu. Poté přidáme rum a rozinky namočené v rumu.
  3. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který nakonec zapracujeme do těsta. Trochu těsta si odebereme a obarvíme kakaem.
  4. Bílé a kakaové těsto střídavě naléváme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 45 minut.

Po upečení necháme bábovku vychladnout a následně ji vyklopíme. Před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem. Pokud nemáme rádi sušené rozinky, můžeme je nahradit jiným sušeným ovocem. Skvělé jsou brusinky nebo meruňky, které mají jemně kyselou chuť. Ta bude skvěle kontrastovat se sladkým těstem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář