NejRecept.cz Dezerty Bábovky Nadýchaná bábovka v chlebové formě s cukrovou polevou
Nadýchaná bábovka v chlebové formě s cukrovou polevou
Recept Nadýchaná bábovka v chlebové formě s cukrovou polevou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Bábovku jsem pekla už na mnoho způsobů, ale v chlebové formě poprvé – a musím říct, že výsledek mě příjemně překvapil. Vrch jsem ještě polila cukrovou polevou a ozdobila sušeným a kandovaným ovocem, které se sladkým těstem výborně kontrastovalo. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.6.2025

Nadýchaná bábovka v chlebové formě s cukrovou polevou

Bábovku jsem pekla už na mnoho způsobů, ale v chlebové formě poprvé – a musím říct, že výsledek mě příjemně překvapil. Vrch jsem ještě polila cukrovou polevou a ozdobila sušeným a kandovaným ovocem, které se sladkým těstem výborně kontrastovalo. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1/4 hrnku
olej
1 a 1/2 hrnku
mléko
2 hrnky
hladká mouka
1 hrnek
krystalový cukr
hrst
špenátové listy
1 bal.
kypřicí prášek
podle potřeby
citrónová kůra
1 lžíce
mletý mák
1 ks
vejce

Cukrová poleva:

3 lžíce
moučkový cukr
2 lžíce
sušené mléko
1 lžička
mák
1 lžička
špenát
podle potřeby
horká voda

Na ozdobení

podle potřeby
kandované ovoce
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Recept na bábovku je jednoduchý. Pokud byste ji nechtěli péct v chlebové formě, nemusíte. Těsto klidně nalijte do klasické bábovkové formy nebo dokonce na plech. Výsledný koláč je nadýchaný, šťavnatý a v kombinaci s cukrovou polevou skutečně neodolatelný.

  1. Do mísy postupně přidáme všechny suroviny – olej, mléko, mouku, cukr, kypřicí prášek, citrónovou kůru, mletý mák a vejce. Do těsta můžete, ale nemusíte přidat i kandované ovoce.
  2. Vše důkladně promícháme metličkou. Aby se nám se špenátem lépe pracovalo, předtím než ho přidáme k ostatním surovinám, rozmixujeme ho v troše mléka.
  3. Takto připravené těsto nalijeme do formy na chléb a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 40 minut – sledujeme.
  4. Po vychladnutí bábovku ozdobíme cukrovou polevou a kandovaným nebo lyofilizovaným ovocem.
  5. Cukrová poleva: Moučkový cukr smícháme se sušeným mlékem, mákem a špenátem. Následně postupně přidáváme horkou vodu. Dáváme si však pozor, aby výsledná poleva nebyla příliš řídká – mohla by z chlebíku stékat.

Vrch chlebíku můžete ozdobit různými způsoby. Kromě cukrové polevy je výborná také ta čokoládová. Recept na takovou, která se vám nebude lámat a bude krásně lesklá, najdete zde.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář