NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchaná mramorová buchta, která voní po kávě
Nadýchaná mramorová buchta, která voní po kávě
Recept Nadýchaná mramorová buchta, která voní po kávě
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tento nadýchaný a chutný dezert dělám podle osvědčeného receptu své maminky, která mu dala název "nedělní koláč". Ten odvodila podle toho, kdy ho obvykle pekla – vždy v neděli, když měla při vaření oběda o něco víc času než během hektického týdne. Doma jsme ho vždy milovali, proto jsem se k němu po letech vrátila a připomněla si vzpomínky na dětství.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   12.5.2025

Nadýchaná mramorová buchta, která voní po kávě

Tento nadýchaný a chutný dezert dělám podle osvědčeného receptu své maminky, která mu dala název "nedělní koláč". Ten odvodila podle toho, kdy ho obvykle pekla – vždy v neděli, když měla při vaření oběda o něco víc času než během hektického týdne. Doma jsme ho vždy milovali, proto jsem se k němu po letech vrátila a připomněla si vzpomínky na dětství.

15 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
3 ks
vejce
špetka
sůl
120 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
120 ml
rostlinný olej
70 ml
mléko
200 g
hladká mouka
12 g
kypřicí prášek do pečiva
1 lžička
instantní káva
15 g
kakao
30 ml
mléko
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Tato nadýchaná buchta v mnohém připomíná klasickou bublaninu – je rychlá a jednoduchá. Jednotlivé suroviny stačí jen dát do mísy, spojit a hotové těsto vylít na plech. Pokud by vám v buchtě něco chybělo, klidně do ní můžete přidat čerstvé ovoce, kousky čokolády nebo ořechy.

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je se špetkou soli.
  2. Za stálého šlehání přidáváme do sněhu postupně krystalový a vanilkový cukr a žloutky. Vše důkladně vyšleháme.
  3. Do vaječné směsi přilijeme rostlinný olej a ručně promícháme. Následně přilijeme mléko a znovu promícháme.
  4. K vyšlehaným surovinám prosejeme mouku s kypřicím práškem a ručně promícháme.
  5. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme instantní kávu, kakao a mléko.
  6. Plech o rozměrech 28 × 18 cm vyložíme pečicím papírem a vlijeme do něj světlou část těsta. Na ni nalijeme tmavou část, kterou pomocí lžíce roztáhneme tak, aby vznikl mramorový vzhled.
  7. Takto připravenou buchtu vložíme do trouby a pečeme 25 až 30 minut při teplotě 180 °C.

Hotovou buchtu nechte vychladnout na plechu. Poté ji vyjměte, stáhněte pečicí papír a nakrájejte na kostky. Pokud chcete, aby dezert vypadal ještě lépe, můžete ho přelít touto čokoládovou polevou, která se při krájení neláme.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář