NejRecept.cz Část dne Snídaně Nadýchané a jemné mléčné rolky s jahodovým džemem.
Nadýchané a jemné mléčné rolky s jahodovým džemem.
Recept Nadýchané a jemné mléčné rolky s jahodovým džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Toto nadýchané pečivo je jako stvořené k snídani i večeři. Dokonce je ideální i na svačinu nebo odpolední pohoštění. Nejenže skvěle chutná, ale je také příjemně měkké. A to nejen krátce po upečení, ale i několik dní poté.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.3.2025

Nadýchané a jemné mléčné rolky s jahodovým džemem.

Toto nadýchané pečivo je jako stvořené k snídani i večeři. Dokonce je ideální i na svačinu nebo odpolední pohoštění. Nejenže skvěle chutná, ale je také příjemně měkké. A to nejen krátce po upečení, ale i několik dní poté.

40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

140 ml
teplé mléko
35 g
krystalový cukr
1 ks
vejce
5 g
sušené droždí
280 g
hladká mouka
2/3 lžičky
sůl
50 g
změklé máslo

Dále:

1 lžička
máslo (na vymazání)
podle chuti
džem
1 ks
žloutek
1 lžíce
mléko
podle potřeby
máslo (na potření)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Příprava tohoto nadýchaného sladkého pečiva je rychlá a jednoduchá. Nemluvě o tom, že vám na něj bude stačit jen několik základních surovin. Na plnění používám nejraději domácí jahodový džem, který si připravíte podle tohoto receptu, ale zvolit můžete jakoukoli jinou příchuť.

  1. Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, vejce a sušené droždí. Vše promícháme, přidáme hladkou mouku, sůl a znovu mícháme. Připravené těsto zakryjeme fólií a necháme 15 minut odpočívat.
  2. Po 15 minutách těsto prohněteme – hněteme asi 10 minut. Na pracovní desku přitom nesypeme žádnou mouku.
  3. K těstu přidáme změklé máslo a postupně ho do něj zapracujeme. Takto připravené těsto vrátíme do mísy, znovu zakryjeme fólií a necháme odpočívat po dobu 50 minut.
  4. Vykynuté těsto přeneseme na pracovní desku, kterou jsme lehce posypali moukou, prohněteme ho a vytvarujeme do válce, který nakrájíme na 10 stejných částí, z nichž vytvarujeme kuličky.
  5. Hotové kuličky vyválíme na tloušťku 4 mm, naplníme je džemem a následně je zarolujeme, aby vznikly menší rolky. (viz obrázek)
  6. Hotové rolky naskládáme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali máslem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 až 30 minut kynout.
  7. Před pečením rolky potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 13 až 15 minut.
  8. Upečené pečivo potřeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Pečivo je výborné ihned po upečení, ale pokud ho uložíte do nádoby s pevným uzávěrem, svou nadýchanost a měkkost si udrží i několik dní. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem, ale díky džemu to ani není nutné.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář