NejRecept.cz Pečivo Housky a bulky Nadýchané a křupavé bavorské louhované pečivo.
Nadýchané a křupavé bavorské louhované pečivo.
Recept Nadýchané a křupavé bavorské louhované pečivo.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Křupavému domácímu pečivu se nic nevyrovná. Místo klasického chleba či rohlíků jsem však trochu zaexperimentovala a pustila se do přípravy bavorského louhovaného pečiva, které je známé také jako „brezeln“ či po našem „preclík“. A můžu říct, že se povedlo. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.2.2025

Nadýchané a křupavé bavorské louhované pečivo.

Křupavému domácímu pečivu se nic nevyrovná. Místo klasického chleba či rohlíků jsem však trochu zaexperimentovala a pustila se do přípravy bavorského louhovaného pečiva, které je známé také jako „brezeln“ či po našem „preclík“. A můžu říct, že se povedlo. Autor: Milada Sumková

50 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
20 g
droždí
280 ml
vlažná voda
10 g
sůl
15 g
cukr
40 g
máslo

Louh:

3 l
voda
90 g
jedlá soda
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Bavorské louhované pečivo je nadýchané, jemné a velmi dobré. Můžete ho jíst jako klasické rohlíky nebo chléb – tedy k snídani a večeři s oblíbenou pomazánkou (recepty na ty nejlepší najdete na tomto odkazu) nebo jako přílohu k husté polévce k obědu.

  1. Při přípravě těsta neděláme kvásek. Droždí jen rozdrobíme do vody, přidáme cukr, sůl a dobře promícháme. Následně přidáme rozpuštěné máslo a mouku. Těsto hněteme přibližně 2 až 3 minuty, aby získalo poloměkkou strukturu. Poté ho dáme na teplé místo kynout. Těsto kyne asi 40 minut.
  2. Když těsto vykyne, rozdělíme ho na deset částí. Každá by měla mít přibližně 80 gramů. Rukama je upravíme tak, aby měly požadovaný tvar – já jsem dělala preclíky a bochánky.
  3. Bochánky umístíme na tác nebo plech, zakryjeme je čistou utěrkou a necháme podkynout.
  4. Vodní lázeň: Do hrnce nalijeme vodu, přidáme jedlou sodu a vaříme 2 až 3 minuty. Těsně před vložením pečiva plamen stáhneme.
  5. Pečivo vložíme do lázně, necháme ho v ní přibližně 30 sekund, během nichž ho 3 až 4-krát otočíme. Poté ho vyjmeme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a uděláme do něj dva zářezy.
  6. Takto připravené pečivo vložíme do trouby a pečeme přibližně 25 – 30 minut při teplotě 200 °C.

Výhodou této lázně je, že pečivo má mnohem lepší a výraznější chuť. Nemluvě o krásné barvě. Po upečení ho nechte chvíli vychladnout a poté ho můžete podávat na různé způsoby. A pokud byste neměli čas na přípravu vodní lázně, můžete si upéct tradiční nadýchané housky podle tohoto receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář