NejRecept.cz Těsta Kynuté Nadýchané bavorské koblihy s jemným tvarohovým krémem a povidly.
Nadýchané bavorské koblihy s jemným tvarohovým krémem a povidly.
Recept Nadýchané bavorské koblihy s jemným tvarohovým krémem a povidly.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Bavorské koblihy považuji za extra verzi těch tradičních. Kromě toho, že dokonale chutnají, také perfektně vypadají. Vždy, když je naservíruji blízkým, mám velký úspěch. Pokud máte chuť na něco sladkého, sytého a dobrého, určitě vyzkoušejte. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.3.2025

Nadýchané bavorské koblihy s jemným tvarohovým krémem a povidly.

Bavorské koblihy považuji za extra verzi těch tradičních. Kromě toho, že dokonale chutnají, také perfektně vypadají. Vždy, když je naservíruji blízkým, mám velký úspěch. Pokud máte chuť na něco sladkého, sytého a dobrého, určitě vyzkoušejte. Autor: Jana Jančíková

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
50 g
krystalový cukr
50 g
změklé máslo
3 ks
žloutky
30 g
droždí
250 ml
teplé mléko
2 lžíce
rum
1 ks
vanilkový cukr
špetka
sůl
podle chuti
citrónová kůra

Dále:

podle potřeby
olej
podle potřeby
povidla
podle chuti
rum
podle chuti
moučkový cukr

Krém:

1 ks
tučný tvaroh ve vaničce
1 ks
tvaroh v kostce
1 ks
33 % smetana ke šlehání
podle chuti
moučkový cukr
podle chuti
vanilkový cukr
podle chuti
vanilková pasta
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Bavorské koblihy jsou lehké a měkoučké jako obláček. V kombinaci s krémem navrchu jsou také dokonale syté, takže jsou výborné například jako sladký oběd či večeře. Těsto připravuji obvykle to samé, které používám i na klasické koblihy. Jediným rozdílem je zdobení těsně před podáváním.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj lžíci mouky a droždí. Pokud nemáte čerstvé, použijte 7 g sušeného, jak jsem to udělala já.
  2. Když vzejde kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě kynout. Kynutí by mělo trvat přibližně hodinu – v mém případě to bylo o něco déle.
  3. Vykynuté těsto přeneseme na pracovní plochu a pomocí válečku ho vyválíme na tloušťku 1 cm. Z takto připraveného těsta vykrajujeme kolečka, do kterých uděláme menší důlek.
  4. Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme a rozehřejeme olej a postupně do něj vkládáme připravené koblihy – důlkem dolů. Smažíme na nižším stupni z obou stran. Hotové je poté vyložíme na tác nebo do pekáče vyloženého kuchyňskými utěrkami.
  5. Koblihy naplníme podle svých preferencí. Já jsem použila krém, který jsem připravila smícháním tvarohu, vyšlehané smetany, moučkového a vanilkového cukru a vanilkové pasty. Do středu jsem následně dala ještě švestková povidla zředěná rumem, koblihy jsem posypala moučkovým cukrem a bylo hotovo.

Krém koblihy skvěle doplňuje a zároveň je zjemňuje. Výborné jsou i druhý den. Pokud hledáte ještě nějaký recept, můžete vyzkoušet tento na koblihy pečené v troubě, které nejsou tak těžké.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář