NejRecept.cz Sladká jídla Ovocné knedlíky Plněné knedlíky na páře Nadýchané knedlíky na páře s mákem a kakaem. Díky tomuto triku nikdy nespadnou.
Nadýchané knedlíky na páře s mákem a kakaem. Díky tomuto triku nikdy nespadnou.
Recept Nadýchané knedlíky na páře s mákem a kakaem. Díky tomuto triku nikdy nespadnou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Knedlíky na páře s domácí marmeládou jsou tou nejlepší volbou. Když jsem je nedávno udělala k obědu, jen se po nich zaprášilo. Díky tomuto receptu je těsto perfektně nadýchané a velmi dobře se s ním pracuje. Určitě ho vyzkoušejte.

siky.silvia siky.silvia    ·   12.1.2025

Nadýchané knedlíky na páře s mákem a kakaem. Díky tomuto triku nikdy nespadnou.

Knedlíky na páře s domácí marmeládou jsou tou nejlepší volbou. Když jsem je nedávno udělala k obědu, jen se po nich zaprášilo. Díky tomuto receptu je těsto perfektně nadýchané a velmi dobře se s ním pracuje. Určitě ho vyzkoušejte.

45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Knedlíky:

600 g
polohrubá mouka
21 g
droždí
50 g
máslo
30 g
cukr
špetka
sůl
2 ks
žloutek
4 dcl
vlažné mléko
podle potřeby
marmeláda
podle potřeby
máslo (na polití)

Maková posypka:

podle potřeby
mletý mák
podle potřeby
moučkový cukr

Kakaová posypka:

podle potřeby
kakao
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Knedlíky na páře jsou tradiční pokrm, který mám spojený s dětstvím. Obvykle je plním meruňkovou marmeládou nebo sladkými povidly, která v nich dělají doslova zázraky. Příprava buchet je o něco zdlouhavější, ale rozhodně stojí za to. Pokud máte čas, určitě se do nich pusťte.

  1. Do šálku nebo misky nalijeme mléko, které mírně zahřejeme. Přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nebo na pracovní plochu nasypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, žloutky a nakonec kvásek. Vypracujeme těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Když těsto vykyne, jemně ho prohněteme na pomoučené ploše a vyválíme na tloušťku 1 cm. Pomocí nože vykrojíme čtverce, které naplníme marmeládou, povidly nebo jinou náplní, a vytvarujeme knedlíky. Ty necháme ještě pár minut kynout.
  4. Knedlíky vaříme v páře přibližně 10 minut. Dáváme si pozor, aby se navzájem nedotýkaly. Poté je vyjmeme, polijeme máslem a ozdobíme makovou nebo kakaovou posypkou.

Pokud nechcete, aby knedlíky spadly, při otevírání hrnce si dejte velký pozor na vodu, která je na pokličce. Ta na ně nesmí kapnout, jinak by ztratily svůj pěkný tvar i vláčnost. Knedlíky chutnají nejlépe krátce po vaření, proto s jejich servírováním zbytečně nečekejte. Pokud je chcete vylepšit, můžete k nim uvařit vanilkový pudink a udělat z nich ikonický rakouský Germknödel.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář