NejRecept.cz Pečivo Housky a bulky Nadýchané domácí bochánky s krémovou česnečkou.
Nadýchané domácí bochánky s krémovou česnečkou.
Recept Nadýchané domácí bochánky s krémovou česnečkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Domácí nadýchané bochánky máme velmi rádi. Když je připravím podle tohoto receptu, chutnají přesně tak, jak si je pamatuji z dětství, když nám je maminka kupovala v pekárně. Tentokrát jsem je po upečení vydlabala a naplnila česnečkou.

siky.silvia siky.silvia    ·   16.2.2025

Nadýchané domácí bochánky s krémovou česnečkou.

Domácí nadýchané bochánky máme velmi rádi. Když je připravím podle tohoto receptu, chutnají přesně tak, jak si je pamatuji z dětství, když nám je maminka kupovala v pekárně. Tentokrát jsem je po upečení vydlabala a naplnila česnečkou.

55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Bochánky:

250 g
hladká chlebová mouka T650
250 g
žitná chlebová mouka
1 lžička
med
1 lžička
ocet
1 a 1/2 lžičky
sůl
350 ml
vlažná voda
75 g
strouhaný syrový česnek
7 g
sušené droždí

Dále:

1 ks
vejce (na potření)
podle potřeby
hrubá sůl (na posypání)

Česnečka:

podle potřeby
brambory
1 kostka
bujón
podle potřeby
sůl
podle potřeby
vegeta
podle potřeby
česnek
podle potřeby
voda
podle potřeby
tvrdý sýr (např. Eidam)
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Bochánky můžete připravovat větší i menší. Já obvykle volím spíše menší velikost, aby je každý mohl dostat samostatně na talíř. To, k čemu je budete podávat, je čistě na vás. Já k nim dělám česnečku, ale hodí se i k různým jiným hustým polévkám. Recepty na ty nejlepší najdete na tomto odkazu.

  1. Do mísy nasypeme obě mouky, sůl a sušené droždí. Vše promícháme, přidáme mokré suroviny – tedy med, ocet, vodu a nakonec i strouhaný česnek. Pomocí robota vypracujeme těsto, které zakryjeme utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vykynout.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů (jejich počet se může lišit podle toho, jak velké chcete bochánky), které následně vytvarujeme do bochánků. Těsto je řidší, takže pokud se vám bude lepit na ruce, můžete si pomoci moukou. Dejte si ale pozor, abyste to s ní nepřehnali.
  3. Hotové bochánky umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Všechny důkladně potřeme vejcem, shora jemně nařízneme a posypeme hrubou solí. Takto připravené pečivo vložíme do trouby (na spodní mřížku) a pečeme při teplotě 200 °C dozlatova.
  4. Krémová česnečka: Brambory očistíme, nakrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě, ve které jsme rozmíchali bujón.
  5. Když jsou brambory měkké (ideálně mírně rozvařené), stáhneme je z ohně, přidáme vydlabanou střídku z bochánků a vše dohladka rozmixujeme.
  6. Polévku dochutíme solí a vegetou a přidáme prolisovaný česnek. Pokud by byla příliš hustá, naředíme ji vodou. Naplníme jí bochánky, navrch přidáme nastrouhaný sýr a podáváme.

Bochánky jsou na plnění nejlepší, protože mají pevnou kůrku, díky čemuž z nich polévka nevyteče. Pokud byste však chtěli klasické pečivo k husté česnečce, které nebudete plnit, můžete si připravit tyto domácí žemle.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář